*public.site.jump_to_content*

Általános angol nyelvtanfolyam

Dublin, Írország

 

Intézményünk, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolája másodszor pályázott Erasmus+ továbbképzésre. Mivel nagyon régóta nem használom az angol nyelvet, tudásomat feleleveníteni töltöttem el egy hetet számomra teljesen idegen nyelvi környezetben, az Alpha College, Dublin nevű nyelviskolában.
A választott kurzusom címe: General English Langauge Training- ETC01 volt. Mindennap 9-től 13-ig volt oktatás, egy kávé- és egy ebédszünettel. Minden délután lehetőségünk volt szervezett programokon való részvételre, ahol a nyelviskola tanárai voltak az idegenvezetőink. Dublin nevezetességeit látogattuk meg önkéntes jelentkezéssel iskolai keretek között, ill. egy tengerparti halászfaluban is kirándulást tettünk.

 

 

A továbbképzés órarendjét már emailben előre megkaptuk, a nyelvi csoportokba való besorolást az első napon írásbeli teszt és szóbeli beszélgetés alapján valósították meg, ahol a kb. 100 fő adott héten kezdő hallgató közül egyetlen magyarként kezdetben kissé elveszettként éreztem magam. A csoportba sorolás profizmusát igazolja, hogy olyan nyelvi csoportba kerültem, amely nagyon komfortos volt számomra, felszabadultan vettem részt a feladatokban és sokat tanultam is.
2 oktató váltotta egymást a délelőtt folyamán a nyelvtani kurzus és a szókincsbővítés vezetésénél. Mindkettő elképesztően felkészült, szakmáját magas szinten művelő, rendkívül dinamikusan oktató ír hölgy volt, akik jó humorral, mindenkire odafigyelve, folyamatos egymás közötti kommunikációra ösztönözve irányították a foglakozásokat.
A csoportom 11 főből állt: franciák, spanyolok, olaszok mellet egy madagaszkári fiú és én voltunk az unikum. Mivel a tanfolyam 2. percétől folyamatosan változtatott csoportokban és párokban dolgoztunk, jól megismerhettük és segíthettük egymást, sokat nevettünk és rengeteget kommunikáltunk egymással angol nyelven, amit egy nappal korábban magam sem gondoltam volna.
A foglakozások során a nyelvtani és szókincsbővítő szakaszban hagyományos könyv, szókártyák, rejtvények, aktív tábla, You tube videók, mobiltelefonos alkalmazás, a Google Classroom segítségével sajátítottuk el a tananyagot,gyakran újratervezve egy,két feladatot, amikor a felvetéseinkre azonnal ráhangolódva vezették tovább az órákat tanáraink. Az Activity , Storyline ,szituációs játékok a csoportos kommunikációt, az egyéni feladatmegoldás ismertetések a kiejtést,nyelvtani biztosságot, a helyes fogalomhasználatot segítették. Minden estére kaptunk házi feladatot, amit szorgalmas diákként az éjszaka során meg is csináltam . A hét végére már komoly értekezéseket tudtunk folyatni a hasznos baktériumok szükségességéről, recepteket írtunk fel és lelki segélyszolgálatot is tartottunk.
A munka- és szálláskörülmények ideálisak voltak. Az iskola a városközpontban található, bármely irányból könnyen megközelíthető gyalog vagy a busszal. Lehetett szállást kérni családoknál reggelivel, vagy az iskolához tartozó apartman-hotelekben önellátással egyszobás apartmanokban, melyek tökéletesen megfeleltek az igényeimnek.
Az egy hét alatt sokat fejlődött az angol nyelvű kommunikációm, de nyilván van mit tovább gyakorolni, nagyon sokat megtudtam az ír történelmi múltról, a kultúráról, szokásokról, melyeknek köszönhetően a történelemórákon ezeket a témákat még inkább magaménak érezve fogom tanítani. Amennyire lehetett a kis idő alatt, megismertem a dubliniak mentalitását, eltévedéseim során tapasztaltam segítőkészségüket, irigyeltem állandó vidámságukat, mókázásra mindig kész természetüket. Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy számukra is annyira fontos a tradíció a zenében, táncban, legendákban, történelemben, mint nekünk, magyaroknak. Sok párhuzamot sikerült felfedeznem a két kultúra között.
Az Erasmus+ által biztosított lehetőség nagyon hasznos volt, nélküle soha nem jutottam volna el Írországba, mely nagyon régóta a szívem vágya volt. Nagyon sokat tudtam meg magamról, megajándékozott egy megfogalmazhatatlan szabadság érzésével, sokat tanultam, nyitottabbá váltam az idegen nyelvű kommunikációra, megismertem egy más szemléletű idegen nyelvi oktatási metodikát, melynek köszönhetően a hét végére már magammal is angolul beszélgettem, értékes kapcsolatokra tettem szert, az egész óriási élményt nyújtott. Még a repülőút is, amitől eléggé tartottam.
Köszönöm a lehetőséget az Erasmus + programot koordináló kolléganőknek és fáradhatatlan mentorunknak, Edinának, aki folyamatosan segített a dokumentációs nehézségek áthidalásában.

Dr. Tóthné Szelezsán Gabriella