*public.site.jump_to_content*

„Bevált módszeren ne változtass"

Actilingua nyelviskola

 

 

A nyelvi kurzus az osztrák fővárosban két képzőhellyel is rendelkező Actilingua nyelviskolában valósult meg. Professzionális munkára berendezkedő intézmény. Az első hétfőm reggelén az itthonról korábban elküldendő, német nyelvi felkészültségemet részben pozícionáló tesztet egy elbeszélgetéssel egészítettek ki a számomra megfelelő erősségű csoportba történő besorolás céljából. Mivel rendkívül sok nyelvtanuló fordult meg az iskolában, így valójában nem lepett meg, hogy iskolai napomat 12.30-kor kezdtem és 17.30-kor fejeztem be. A napi első kettő, „intenzív" órám kisebb létszámú, 5-6 fős csoportban zajlott és jellemzően beszédgyakorlatokból állt. Számunkra színpatikus témákból választhattunk és ezeket dolgoztuk fel párokban vagy épp frontális formában. Az ezt követő kétszer két órás standard kurzus néhány fős létszámnövekedés után folytatódott, ahol sokat foglalkoztunk nyelvtani szabályokkal, szövegértést támogató feladatokkal valamint szintén kommunikációt fejlesztő szituációk megoldásával. Nagyon tetszett, hogy a két hét alatt öt nyelvtanárnő foglalkozott velünk, lelkesen, napról-napra érezhetően alaposan felkészülve az órákra. A tavalyi után nem lepett meg csoportom nagyon változatos nemzetiségi összetétele török, svájci, amerikai, lengyel, ukrán, francia, olasz, spanyol nyelvtanulók és egy Vácról érkező kolléga részvételével. Az órák igazán jó hangulatban teltek közel azonos tudásszintű csoporttársaim társaságában, minden tekintetben nagyon nyugodt és toleráns környezetben. A nyelviskola szinte minden estére szervezett alternatív programot, így volt lehetőség városnézésre, múzeumlátogatásra vagy éppen eltérő témájú előadások meghallgatására.
A belvárosban lévő szállásommal és vendéglátómmal is nagyon elégedett lehettem. A nagyon finom reggelik alkalmával hosszasan beszélgettünk mindennapi dolgokról, sokat segített a város látnivalóinak ajánlásában, sőt két alkalommal együtt is vacsoráztunk megkóstolva a bécsi kajszibarackos gombócot és az igazi Wiener Schnitzel-t. Hazatértem óta azóta is tartjuk a kapcsolatot üzenetváltásokkal.
És bizony megtapasztaltam, hogy miért Bécset választják 2009 óta minden évben a világ legélhetőbb nagyvárosának. Szándékomban állt szabadidőmben a város megismerése, amit kerékpárommal nagyon hatékonyan tudtam megtenni a nagyszerű minőségű kerékpárutakon. Voltam a Schönbrunn és Belvedere kastélyokban, nagyon alaposan fel tudtam térképezni a belváros építészeti és kulturális látnivalóit, megismertem a legszebb parkokat kedvencemmel, a Volksgarten-nel, végig kerekeztem vagy épp futottam a Donaukanal mindkét partján, felmentem a 170 méter magas Donauturm-ra, sőt kipróbáltam a híres bécsi óriáskereket is. Hétvégi programomat tekintve pedig nagyon szerencsés voltam, hiszen ottlétem alatt rendezték a strandröplabdázók Master versenyét, amelyen közelről szurkolhattam a világranglista legjobb férfi és női versenyzőinek.
Beszámolómat az Erasmus+ program nagyon jó szívvel történő ajánlásával zárom. Segítségével nyelvtudásom fejlődését nagyban támogató, nagyon tartalmas, fárasztó, de mégis pozitív energiával feltöltő két hetet tölthettem számomra teljesen idegen környezetben, kissé kimozdulva a szokványos hétköznapokból. Ezúton is köszönöm megvalósulásában projekt koordinátorunk, illetve mindenki segítségét és támogatását.

 

Vincze Tamás