*public.site.jump_to_content*

Erasmus+ 2022: Málta egy hetedikes diák szemével

Iskolánk sikeres Erasmus+ akkreditációját követően a Tempus Közalapítvány kuratóriuma intézményünk 2021-1-HU01-KA121-SCH-000005542 számú pályázatát támogatásra elfogadta.

 

Ennek keretében 12 diák utazhatott Máltára, egy hetes tanulmányi kirándulásra. A gyerekeket Kolman Viktória tanárnő és Zalánki Judit tanárnő, a projekt koordinátora kísérte. Az alábbiakban Kovács Ákos 7.e osztályos tanuló élménybeszámolóját olvashatjátok.

 

Máltai élménybeszámoló:

Nagyon nagy lehetőséget kaptunk, mi 7. E. osztályosok, öten, hogy hét 9. osztályos diákkal együtt 2022. május 15-22-ig Máltán egy nyelvtanulással egybekötött kiránduláson vehettünk részt. Az indulásunk előtti héten még volt egy egymással ismerkedő délutánunk, ahol Málta nevezetességeiről is ismereteket szerezhettünk.
Vasárnap a hajnali indulásunkkor már mindenki izgatott volt, alig vártuk, hogy a busz megérkezzen értünk és elindulhassunk Budapest felé a repülőtérre. Voltak köztünk olyanok, akik életükben először ültek repülőgépen, és élvezték a fel- és leszállást is.
Megérkezésünkkor Máltán nagyon meleg volt. Alig vártuk, hogy beszálljunk a légkondicionált buszba, ami mindenkit a saját szállásadó családjához vitt St Paul's Bay-be. Véleményem szerint nekünk hármunknak volt a legjobb dolgunk, mert mi kerültünk a legközelebb a nyelviskolához. Megérkezésünkkor a szállásadónk már várt bennünket, miután megismerkedtünk elmentünk szétnézni a környéken, természetesen a tanáraink tudtával. A vasárnapi korai kelés, az utazás, a környék felfedezése és a vacsora után, ami finom pizza volt, fáradtan zuhantunk az ágyba.
Reggelente az iskola 9.00 órakor kezdődött és 13.00 óra körül volt vége. Az ott tanító tanárok minden nap kiadták az elvégzendő feladatainkat, és jöttek velünk egész héten, amikor az iskola tartott. A feladataink között szerepelt Málta jelenéből egy kvíz összeállítása, fotókkal kísérve, plakát, olvasónapló készítése, és egy egész heti összefoglaló prezentáció bemutatása pénteken.
Hétfőn a feladatok ismertetése és a csoportok kialakítása után elmentünk az ott tanító tanárainkkal szétnézni a tengerparton, és fotóztuk az ott lévő különlegességeket.
Kedden Málta fővárosába, Vallettába látogattunk, ahol megnéztük a belvárost, és a fővárossal kapcsolatban 15 kérdést fogalmaztak meg a csoportok. Délután visszatérve a szállásunkra és átöltözve, a tengerbe vetettük magunkat.
Szerdán az iskolában minden csoport összeállította a Vallettáról szóló kvízt, amit nagy megelégedésünkre és örömünkre megnyertünk. Ezt követően a Salina Nemzeti Parkba látogattunk el, és itt megnéztük a Kennedy Ligetet. Délután a fürdésé és a fish & chips evésé volt a főszerep.
Csütörtökön Mdina volt az úticélunk, ami korábban Málta fővárosa volt, híradást kellett készítenünk, hogy hol vagyunk, hogyan néz ki a város, és miért változtatták meg a fővárost az ott élők. A szokásos délutáni fürdőzés és „csavargás" nem maradhatott ki a napunkból csütörtökön sem.
Pénteken került sor az egész heti feladataink ellenőrzésére, ahol mindenki dicséretet és oklevelet kapott az egész heti munkájáért. Délután a pihenés, a vásárlás és az együtt töltött kikapcsolódás kapott főszerepet mindenkinél. A tengernél a fotók olyan jól sikerültek, hogy mindenki cipője elázott ????
Szombaton egy egész napos kirándulásra mentünk, a szigetet átszelve útközben megnéztük a Mosta Dome-ot, és eljutottunk a déli parton lévő Blue Grotto-hoz, amit halászcsónakokkal közelítettünk meg. Ezután volt lehetőségünk utoljára megmártózni a tengerben.
Sajnálatunkra vasárnap hajnalban felvett minket a busz, és a déli órákban már a szüleinket ölelhettük magunkhoz.
Nagyon jól éreztem magam egész héten, és szerintem a többiek nevében is mondhatom, hogy ők is. Mindenki nagyon szívélyesen fogadott bennünket, és segítőkészek voltak kint tartózkodásunk alatt. Furcsa, de egyben jó volt az állandóan angolul történő beszélgetés.