*public.site.jump_to_content*

Erasmus+ Málta 2023. 05. 13 - 20.

 

 

 

Erasmus+ Málta 2023. 05. 13-20.

Rövid távú diákmobilitás

 

2020-1-HU01-KA120-SCH-093936

2021-1-HU01-KA121-SCH-000005542


A 9.C osztály 8 diákja kísérőtanáraikkal (angoltanár-koordinátor, osztályfőnök) május 13-án repült Máltára, hogy részt vegyen az 1 hetes „Youths and the Climate Change” című kurzuson. A repülőtéren a képzőintézmény igazgatója „welcome pack”-kel várt minket, majd egy kisbusszal mindenkit elszállítottak a fogadó családokhoz.

Szombat délután érkeztünk, így másnapi szabadnapra egész napos kirándulást szervezett az iskola. Ellátogattunk a sziget délnyugati részén található hangulatos kis halászfaluba Marxsaslokkba, ami a „luzzu”- ról, a jellegzetes, színesre festett máltai halászhajókról nevezetes. A helyi kirakodóvásáron kedvünkre nézelődhettünk, vásárolgathattunk mielőtt folytattuk utunkat St Peter’s Pool-ba, egy, a természet alakította medencéjéről híres, sziklás fürdőhelyre. Az erős szél miatt fürödni ugyan nem lehetett, de a holdbéli tájhoz hasonlító terepen nagyon sokáig elidőztünk a hullámokat csodálva. Utunk utolsó állomása a Blue Grotto volt, ahol a csodálatos panorámában gyönyörködtünk.

Hétfőn tanulmányi kirándulással kezdődött az iskola: kurzusunk témájához kapcsolódva, a Ghar Lapsi-ban található édesvíz-készítő üzemet tekintettük meg, amit bejárva képet kaptunk arról, honnan és hogyan kerül a csapokba Málta édesvízszükségletének 60 %-a. Délután – Jordan tanár úr vezetésével – szemináriummal folyatódott a képzés. A nap még mindig nem ért véget: egy nagyon kedves, tapasztalt idegenvezető mutatta be nekünk az éjszakai Valettát. A hét többi napján tanulás és kulturális programok váltogatták egymást. A nyelviskolában tanuló 2 külföldi diák kísért el minket egy, a városunkat bemutató sétára; szerveztek kirándulást Mdinába, Málta legrégibb városába; Ta’Qali-ba, ahol különböző kézműves műhelyeket látogattunk meg, illetve Málta legmagasabb pontjára, ahol a közel 300 méteres Dingli Cliffs-ről  csodálhattuk a sziklák és a tenger megunhatatlan látványát. Saját szervezésben felkerestük a Manoel-szigetet, ahonnan szinte kézzel fogható közelségben van Valetta, majd vissza is mentünk a fővárosba, hogy immár nappali fényben is megcsodáljuk a szép palotákat és a világhírű St John templomot, melynek padlózatát az UNESCO a világ legszebbjének választott. Komppal utaztunk Gozóra, ahonnan egy felejthetetlen, szinte extrémsportnak tűnő motorcsónakkirándulás keretében jutottunk el a Blue Lagoon-ba, ahol természetesen fürödtünk a valószerűtlenül türkizkék (-zöld?)  tengerben, majd megnéztük a Comino-sziget körüli Blue Grotto-t is.

A fenntarthatósággal és környezetvédelemmel foglalkozó kurzus témaköreit teljes mértékben támogatták a mindennapi élet saját bőrünkön is tapasztalható jelenségei: az ivóvíz „fura” íze, a zuhanyzási idő korlátozása, a mosdóhasználat szokatlan szabályai. A tanulás-tanítás változatos módszerekkel folyt: a diákok vitatkoztak, esszét írtak, projektet készítettek, kutattak, játszottak. Egy nagy dicséretet is bezsebeltek: az iskola eddigi diákjai közül csak ők tudták a választ egy Kahoot-kérdésre.

Minden napunk változatos volt, programmal, élménnyel teli. A diákok megismerkedtek más nemzetiségű tanulókkal, nem csak az iskolában, hanem a fogadó családoknál is, ahol osztrák, spanyol, olasz fiatalokkal laktak együtt.

 

Ismét életre szóló élményekkel gazdagodtunk.

 

A kisfilm linkje a következő:

 

https://photos.google.com/share/AF1QipNDTggnzxPLN_EdwS6HIlHlQfV9SNOUbwW_kplaf1fOitixjqL5MU08nR8NY27B6w?key=NUg3Ri05aVBickN0RTZBOTZHSnEzenlDcjVkTmRn