*public.site.jump_to_content*

Málta „újratöltve"!

Fun and Games for Primary Level

 

Intézményem idén második alkalommal pályázott Erasmus+ továbbképzésre. A pályázatunk címe: A versenyképesség megőrzése a régió oktatási kínálatában - módszertani sokszínűség és nemzetköziesítés. (2019-1-HU01-KA101-060125.)

Az első sikeres pályázat keretében tavaly ősszel feledhetetlen két hetet tölthettem Máltán egy intenzív angol nyelvi kurzuson. Mivel ez minden szempontból tökéletes volt, biztos voltam benne, hogy jó döntés az ETI-t és Máltát választani. Így 2019. június 24 -28. között újra Máltán, St. Julian'sben voltam, az ETI Learning, Fun and Games for Primary Level egy hetes képzésén.
Szakmailag fejlődni és a nyelvtudásomat csiszolni, egy motiválóan csodás helyen, ez állt előzetes elképzeléseim fókuszában.

 


Szakmai fejlődésem kereteit a 21 órás tanfolyam adta. Minden nap 8:30-tól 14:30-ig tartott az képzés, kivéve a szerdai rövidebb napot, amikor egy, az iskola által szervezett kiránduláson vehettünk részt a fővárosba: Vallettába.
Abszolút modern, kiscsoportos munkaformában tanulhattunk, mivel összesen öten jelentkeztünk erre a kurzusra: három spanyol, egy olasz hölgy és én. Rajtam kívül mind a négyen alsós kisdiákoknak tanítottak angolt. Egy kicsit kakukktojásnak éreztem magam magyarként és (felsős) magyartanárként. Ám oktatónk, aki nagyon alapos, jól felkészült, széles látókörű tanárnő volt, igazi profi módján figyelt arra, hogy élő gyakorlattá tudjuk tenni saját szakterületünkön a megtanult, kipróbált játékokat, módszereket.
Kívül- belül megtapasztaltam azt a világot, melyben élek, dolgozom és alkotok. A tanfolyamon tanultak és külföldi kollégáim tapasztalatai megerősítettek abban, hogy a 21. századi tanulót, 21. századi módszerekkel kell tanítani, és az oktatás-nevelés-személyiségfejlesztés komplex feladata új típusú tanármodellt és szemléletváltást igényel.
Új világ, új perspektívák nyíltak meg itt számomra: többek között jó volt megtapasztalni, hogy az én korosztályomat is kommunikációs félnek tekintik, noha bizonyára nem oly tökéletes az angol nyelvtudásom, mint a mai fiataloknak vagy egy nyelvtanárnak. Itt nagyobb tiszteletet, figyelmet kapsz, ha (nyelvet) tanulni érkeztél, mintha csupán turistaként látogatsz Máltára. A napi szinten kapott pozitív visszacsatolás, nemcsak magabiztosabbá tett, hanem anyanyelvemhez, annak tanításához való viszonyom is finomodott. A nyelvtanulás tényleg nagyon jó ellenszere a mentális öregedésnek, és tudatosabb nyelvhasználatra is tanít, ha egy multikulturális szakmát, angol nyelven tanulhatsz.
Málta kulturális, földrajzi, történelmi lehetőségei utolérhetetlenek, páratlanok Európában. Ezért is biztos voltam benne, hogy visszatérni ide nem lesz unalmas és ugyanaz. A szigetnek ezer arca, millió lehetősége van. Szuper volt!

 

Nagyné Herczeg Éva
magyartanár