*public.site.jump_to_content*

Módszertani megújulás és szellemi-fizikai feltöltődés

San Julian, Málta

 

Intézményünk ebben a tanévben is sikeresen pályázott Erasmus+ továbbképzésre. A lehetséges helyszínek közül Máltát választottam, ahol két hetet tanultam az Executive Training Institute tanár-továbbképző intézményben.

A kurzus címe: Methodology Revisited, Revitalised and Re-energised volt. A képzés hétköznapokon 9.00-tól 14.30-ig tartott rövid szünetekkel. Szerdai napokon már 12.20-kor véget értek az órák, ezek a szabad délutánok a közösségépítést szolgálták szervezett programokkal: két városnézésen vettünk részt idegenvezető irányításával. A régi (Mdina) és a jelenlegi (Valetta) fővárost és nevezetességeiket látogattuk meg. A délutánok szabadok voltak, így lehetőségem nyílt rá a két hét alatt, hogy a teljes Máltai szigetcsoportot bejárjam, ismerkedjem a kultúrával, az emberekkel, a szokásokkal.

 

 

Az intézmény személyzete nagyon segítőkész, kedves volt. Mindent könnyedén, meglehetős rutinnal szerveztek, megoldottak. A munka- és szálláskörülmények ideálisak voltak. Az iskola a városközpontban található, könnyen megközelíthető bárhonnan.
A továbbképzés idejére előre megkaptuk a munkarendet, mely rendkívül széles körben, sok különböző témát tartalmazott. A trénerünk egy maximálisan felkészült, szakmáját magas szinten művelő, rendkívül tájékozott máltai tanárnő volt. Az első héten a csoportom 7 főből állt: lengyel, cseh, olasz, észt, orosz, spanyol tanárnők és én. A második héten néhányan elbúcsúztak tőlünk és egy újabb társunk érkezett, ő török származású. Pármunka, csoport munka váltogatták egymást, és mi is mindig mással dolgoztunk együtt, lehetővé téve ezzel az egymás alaposabb megismerését. A másfélórás foglakozások mindegyike más témáról szólt. Tanultunk motiválásról, a dalok és a zene használatáról, kooperatív tanulásról, szerepjátékról, videók felhasználásáról, a kiejtés fontosságáról, hibajavításról, digitális eszközök, programok használatról. Az órák során mi is megoldottuk a feladatokat, majd megbeszéltük azokat módszertani szempontok alapján is. Beszámoltunk arról, hogy az egyes módszereket, eszközöket hogyan használjuk már, vagy majd tudjuk a jövőben beépíteni a saját munkánkban. A foglalkozások minden perce tartalmas, hasznos és élvezetes volt, szinte repült az idő. Többször még tovább is maradtunk, hogy beszélgessünk, okosodjunk.
Az Erasmus+ által biztosított képzés nagyon hasznos volt, számtalan régi és új módszert elevenítettem fel, illetve tanultam meg. Értékes kapcsolatokra tettem szert, megismerhettem több, különböző nemzetiségű kolléganőt, betekintést nyertem más országok oktatási rendszerébe, és ízelítőt kaptam a máltai kultúrából. Egy életre szóló, felejthetetlen élményt nyújtott.

 

Rutka Beáta