*public.site.jump_to_content*

Módszertani továbbképzés: IKT eszközök alkalmazása az órákon

Dublin, Írország

 

A pályázat címe: A versenyképesség megőrzése a régió oktatási kínálatában - módszertani sokszínűség és nemzetköziesítés. 2019-1-HU01-KA101-060125.
Intézményünk idén második alkalommal pályázott Erasmus+ továbbképzésre. Én a dublini Alpha College két hetes kurzusára jelentkeztem.

 

 

A választott kurzusom címe: Using Technology in the Classroom. Mindennap 9-től 13.00-ig volt oktatás, délután pedig az iskola által szervezett városnézéseken, múzeumlátogatásokon ismerkedhettünk a látványosságokkal és a helyi kultúrával, a csütörtöki délutánok kivételével, amikor az iskolában maradtunk és workshop-okon vettünk részt. Ezeken a korábban megismert programok, alkalmazások felhasználását gyakorolhattuk a kurzus tanárainak segítségével.
Előzetesen megkaptuk a továbbképzés programját, de ehhez képest voltak kisebb változások a tematikában. Oktatóink nagyon felkészült és kedves, nyitott tanárok voltak, élmény volt velük dolgozni. Szakmai felkészültségük mellett nagyon jó idegenvezetőknek is bizonyultak, a délutáni programokon is közülük kaptunk egy-egy vezetőt. A csoport 11 főből állt: lengyel, spanyol, cseh, olasz és bolgár kollégák mellett mi magyarok négyen voltunk.
A kurzus foglakozásai teljes mértékben megfeleltek az előzetes elvárásaimnak: megismerkedtünk a legújabb osztálytermi technológiai fejlesztésekkel, applikációkkal; lehetőségünk volt arra, hogy a megismert programokat kipróbáljuk a gyakorlatban. A digitális kompetencia mellett a nyelvi készségeinket is fejleszthettük, valamint kapcsolatokat építhettünk és információt oszthattunk meg a különböző kulturális hátterű európai tanárok között. A foglalkozások során változatos munkaformákon keresztül tanultunk: frontálisan, pár- és csoportmunkában, és egyénileg. Számomra a leghasznosabb megszerzett tudás a Google Classroom és a Google alkalmazások megismerése, gyakorlati felhasználásának lehetőségei, valamint a nyelvórákon felhasználható különböző kvíz-, podcast- és videókészítő weboldalak megismerése.
A szállásom egy diákszállóban volt, amely nagyon közel volt az iskolához. Az iskola ás a szállás is a belváros közelében volt, gyalog is könnyen elérhetőek voltak a nevezetességek.
Úgy érzem, hogy az Erasmus+ által biztosított képzés nagyon hasznos volt, szakmai fejlődésem mellett megismertem egy csodálatos országot, az ott élő nagyon nyitott és barátságos embereket, ezenkívül új kapcsolatokra tettem szert.

 

Zalánki Judit