*public.site.jump_to_content*

OLASZORSZÁGI VARÁZSLAT A SZÁMOK BIRODALMÁBAN!

Giovani Per l'Europa Training Education Center

 

A sikeres ERASMUS+ pályázatának köszönhetően, az olaszországi Nicotera- ban, a Giovani Per l'Europa Training Education Center szervezésében, egy hetes matematikai továbbképzésen vettem részt 2019. július 29 - augusztus 2 – ig. Pályázatunk neve: A versenyképesség megőrzése a régió oktatási kínálatában - módszertani sokszínűség és nemzetköziesítés. Száma: 2019-1-HU01-KA101-060125 A kurzus címe: Érthető és szerethető matematika az alsó tagozaton.

 

 

A tanítói diplomám már igencsak öreg, éppen ezért, lelkes híve vagyok a rendszeres tanártovábbképzésnek, legyen az bármilyen terület, amely a tanításhoz, a hivatásomhoz kapcsolódik. Évek óta tantárgycsoportos tanítás működik iskolánk alsó tagozatán. Mivel a matematikai csoporthoz tartozom, így a korábbi tapasztalataim arra ösztönöztek, hogy idén, az Erasmus+ projekt által nyújtott lehetőséggel gazdagítsam tanítói tapasztalataimat, módszereimet, s a továbbképzésen szerzett tudást saját fejlődésemre hasznosítsam.
A kurzuson, Oravecz Márta és Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes előadók segítségével megismerkedtem a Varga Tamás és C. Neményi Eszter nevéhez fűződő matematikatanítási módszerén nyugvó, a mai kor követelményeihez igazodó matematika tanulás kezdő szakaszának módszertanával. A 6-10 éves gyermekek matematikai neveléséhez kaptam elméleti és gyakorlati képzést, amelyet a továbbiakban adaptálhatok környezetemben. Fejlődött a tanulói cselekvő tapasztalatszerzésen alapuló matematika tanítási szemléletem. Megismertem azokat a módszertani eljárásokat, amelyekkel az életkori sajátosságokat figyelembe vevő, a tanulók számára elsajátítható absztrakciós folyamattal tudok matematikai tapasztalatot, ismeretet nyújtani. Bővült a módszertannal kapcsolatos szókincsem. Furcsán hangzik ebben a digitalizált világban, de a képzésen tanultak fejlesztették a hagyományos matematikai játékkészítő képességemet. A továbbképzés előadói nem csak saját tanítási tapasztalatikat, szakmai tudásukat adták át nekünk hallgatóknak, de példát mutattak mindenki számára, hogy tanítani csak alázattal, szeretettel, elhivatottan lehet.
Természetesen, mint minden 1- 2 hetes továbbképzésen, nem csak a tanulásról szóltak a napjaink. Szabadidőnkben a helyi, valamint a környező települések történelmi és kulturális látnivalóival ismerkedtünk. Bebarangoltuk Nicotera óváros részét. Elmentünk Scilla – ba, mely legközelebbi település Szicíliához, valamint Tropea – ba. Egyik hely szebb, mint a másik! Naná, hogy nem hagytuk ki a tengerben való fürdőzést sem. Kis csapatunk, a kötetlen szakmai megbeszéléseket szívesen tartotta esténként, egy – egy pizza vagy valamilyen tengeri" herkentyű" elfogyasztása közben. Vendéglátóink nagyon kedvesek, segítőkészek voltak.
Röviden? Csodálatos környezetben szakmailag fejlődni, nagyszerű dolog!

 

Vágásiné Vajda Rózsa