*public.site.jump_to_content*

Szakmai látogatás (job shadowing)

Losonc, Szlovákia – 2023. május 5-9.

 

 

 

     A losonci Základná Skola Vajanskeho 2844 angoltanárai közül hárommal egy pár évvel ezelőtti Erasmus+ kurzuson ismerkedtem meg. Már akkor elhatároztuk, hogy megpróbáljuk szorosabbra fűzni a kapcsolatot az intézményeink között. A szervezés a Covid-világjárvány miatt kicsit elhúzódott, de végül megvalósult két job shadowing. A szakmai látogatás keretében először Marika Gyurgyiková kolléganő érkezett hozzánk Szlovákiából tavaly februárban. Marika főleg a természettudományos tárgyakat tanító pedagógusaink óráit látogatta, de érdeklődéssel figyelte az angolórákat is. Az intézmény Erasmus+ programjában részt vevő kollégákkal pedig egy nagyon jó hangulatú beszélgetés során vetettük össze a tapasztalatainkat.

 

     Ezt a látogatást viszonozva, a kapcsolatot ápolva, illetve a pályázás és az angoltanítás ottani tapasztalataira kíváncsian töltöttem egy hetet a losonci iskolában. A vezetőség és a kollégák is nagy szeretettel fogadtak. Mivel szerettem volna megismerkedni a diákokkal, készültem egy Egert bemutató, ppt-vel kísért kis előadással valamint egy-egy, Magyarországhoz kapcsolódó Kahoot! és Bamboozle játékkal is. Így nagyon sok csoporttal volt alkalmam játszani, beszélgetni mielőtt megfigyeltem volna őket tanulás-tanítás közben.

 

     Betekintést nyerhettem a hátrányos helyzetű diákokkal való munkába, a motiválás sokszínűségébe, a tehetséges tanulók differenciálásának különböző formáiba. Megismertem a szlovák iskolarendszert, képet kaptam a tanárokat, diákokat foglalkoztató kérdésekről, a magyar oktatási rendszert is sújtó problémák ottani kezeléséről. Erasmus+ koordinátorként különösen értékes volt a helyi koordinátor kollégával való eszmecsere. Az Erasmus+ program olyan sokszínű és annyi lehetőséget kínál, hogy mindig jó új dolgokról, lehetőségekről első kézből értesülni. A Základná Skol Vajanskeho 2844 pedig élen jár a mobilitási lehetőségek kihasználásában. Jó volt belelátni az intézmény mindennapjaiba. Ott-tartózkodásom idején amerikai diákok is érkeztek az iskolába, akik a nyári táboraik előkészítéseként tartottak órákat, beszélgettek a helyi tanulókkal.

 

     A sűrű program miatt csak kevés kulturális kirándulásra nyílt mód, de eljutottam a közeli Gácsra (Halic), ahol Csontváry Kosztka Tivadar dolgozott patikusként, illetve a kollégákkal volt néhány kötetlen beszélgetés.

 

     Nagyon hasznos és érdekes tapasztalatokkal, ötletekkel gazdagodtam, amiket hamarosan megosztok az itthoni kollégákkal.

 

 Dobos Edina

 

A képgaléria az alábbi linken érhető el:

 

https://gyakorlo.uni-eszterhazy.hu/galeria/losonc-szlovakia-2023-majus-5-9