*public.site.jump_to_content*

„Szoft készségek erős tanárok számára"

Firenzei kalandozás

 

A 2019-es ERASMUS+ pályázatok kiírásában azonnal felkeltette érdeklődésemet „A szoft készségek erős tanárok számára" meghirdetett képzés. Pedagógiai pályám során egy-egy órás előadást már hallottam ebben a témában, de mindig szerettem volna gyakorlati képzésen is részt venni, s a meghirdetett kurzus tematikája ennek lehetőségét mutatta. A pályázatot vonzóvá tette a magyar nyelven történő képzés is.

Nagy lelkesedéssel készültem az útra, melyhez sok segítséget kaptam a már korában Erasmus Pályázaton részt vett kollégáktól, s koordinátorunktól, Dobos Edinától.

 

 

 

A képzésre Firenzében került sor aug.5. és 11. között. 16 fő alkotta a csoportot, akik Magyarország különféle iskolarendszeréből érkeztek. Voltak közöttünk tanítók, általános és középiskolai tanárok, ill. voltak beosztottak és intézményvezetők. Érdekes volt látni a kollégák és a magam szemléletbeli változásait a képzés folyamán.
A tanfolyamot magas szintű szakmai tudással, kiváló vezetői készségekkel bíró kolléga, Matei Lídia tartotta, aki a kurzuson kívül segítségünkre volt nyelv- és helyismeretével is.
A tanfolyam minden napja egy-egy téma köré csoportosult, melyeknek megismertük elméleti hátterét, miközben folyamatosan csoportban dolgozva átéltük gyakorlati alkalmazását. Az egyes napok egymásra épülésével alakult ki az összkép. A motivációtól a viselkedésen, érzelmeken keresztül jutottunk el a stresszkezeléséig, amely meghatározza a konstruktív gondolkodásunkat. Az együttműködés, problémamegoldás, döntéshozatal készségét a kooperatív tanulási formákkal tehetjük sikeressé.
A képzés 6. napján egy egész napos toszkánai kiránduláson vettünk részt.
A kurzus nem elhanyagolható része az utazás, amit repülővel és vonattal tartottam legcélszerűbbnek. A szállás kiválasztásánál az Europass által kínált lehetőséggel éltem. Jó döntésnek bizonyult. Jól felszerelt, jól megközelíthető lakásban helyeztek el, ahol öten voltunk a csoportból. Baráti kapcsolatok szövődtek.
Befejezésül a kurzus vezetőjének szavait idézem: „ha egy tanfolyamon tanultakból 7%-ot tudunk hasznosítani, a tanfolyam elérte célját".
Bízom benne, hogy többet is tudok, s a szerzett tapasztalataimmal segíteni tudom kollégáimat, s diákjaimat az együttműködés, a problémamegoldás, az odafigyelés terén.
Nagyszerű képzés, kiváló tanfolyamvezető, remek csapat, gyönyörű város.
Jövőre várom a folytatást!

 

 

Pócs Mária