Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
Mire vágyok nyelvtanárként?
Pilgrims Tanárképző Központ- Canterbury

A versenyképesség megőrzése a régió oktatási kínálatában - módszertani sokszínűség és nemzetköziesítés. 2019-1-HU01-KA101-060125

Mire vágyok nyelvtanárként? Nyelvtudásom állandó fejlesztésére, szinten tartására, módszertani megújulásra és hogy tanulóim elvárásának megfeleljek az infokommunikációs eszközök alkalmazása terén. Mindezt megkaphattam azon a kurzuson, melyen 2019. június 30. és július 6. között vettem részt Canterbury-ben a Pilgrims Tanárképző Központban, az Erasmus+ keretein belül. Kurzusom címe: Creative methodology for using ICT in the English classroom.

 

A szállásom egyszobás kollégiumi szobában volt a campus területén, most teljes mértékben megtapasztalhattam, amit főiskolai éveim alatt nem, milyen az élet egy igazi campuson. Gyönyörű helyen található a Kent-i Egyetem campusa, a történelmi város felett, csendes, tágas, friss levegőjű környezetben. Busszal 5, sétálva kb 20 percre laktam a belvárostól, ahová minden nap bementem, mert nem tudtam betelni hangulatával, szépségével. A Pilgrims Tanárképző Központ nagyon nemzetközi, tanárai több országból valók, de igazi csapatként dolgoznak, és minket is rögtön csapattagként kezeltek. Az órák (közben elegendő szünetekkel) délután fél 4-ig tartottak, utána volt idő városnézésre, csónakázásra, kirándulásra, közös éttermi vacsorákra és ha a nap folyamán nem lett volna elég, opcionálisan további tanórákat is kínáltak nekünk. (más témában, mint amilyen kurzusra jártunk) A kurzusok mind kis létszámúak, a mi csoportunkban hatan voltunk. Az oktatás nagyon gyakorlati volt, miután képzőnk megismertetett valami újdonsággal, azonnal a helyszínen próbálhattuk ki saját laptopunkon, saját tanítási gyakorlatunknak megfelelően. Így ő is azonnal tudott segíteni és egymás munkájába is bele láttunk. Megismertem új prezentációs technikákat, újabb felületeket, melyeken a csoportjaim megoszthatják munkáikat, illetve közösen dolgozhatnak, olyan eszközöket, melyek hasznomra lesznek majd a szókincs, kiejtés és nyelvtan tanítása során. Nagyon várom, hogy a tanultakat a mindennapokban alkalmazhassam.
Másodszor volt lehetőségem az Erasmus+ keretein belül utazni, és hatalmas élmény volt a kurzuson kívül az, hogy részese lehettem a vidéki angliai életnek, mely számomra hatalmas szabadságot és igazi feltöltődést jelent mindig.

 

Susánné Zsikai Ildikó