Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola,
Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum
Mobilitásprogramok iskolánkban
-


A Tempus Közalapítvány kuratóriuma intézményünk 2021-1-HU01-KA121-SCH-000005542 számú pályázatát támogatásra elfogadta és a megítélt 58.163 euróból 15 kolléga utazott, illetve utazik 1-2 hetes mobilitásra. Jelentős részük a nyár folyamán vett részt nyelvi, módszertani, életviteli kurzuson.
Idén először diákjaink is részt vehettek külföldi projektmunkákban. Egy csoportunk Máltára, egy Írországba utazott májusban.

 

Írország – Mini-stay


A 8. E osztály 10 tanulója utazott az athlone-i Future Learning iskola által szervezett projektalapú mobilitásra. A diákok Daragó Anita és Dobos Edina tanárnők kíséretében az Ír élet és kultúra című projektben vettek részt, ahol egy spanyol csoporttal együttműködve, saját kutatásokat végezve szereztek hasznos ismereteket az ír történelem, földrajz, kultúra, politika, társadalmi élet sok részletéről, az ír mindennapokba pedig a fogadócsaládoknál töltött idő engedett betekintést.
A diákok a tanulás mellett változatos kulturális programok keretében ismerkedtek meg Írországgal. Bejártuk Dublin nevezetességeit, kirándultunk az óceán partjára, Galwaybe, részt vettünk ír táncházban, sportprogramokon, illetve várlátogatáson.
https://photos.app.goo.gl/j9xtctNZmTkvvZH88

 

Málta – Mini-stay


Az Erasmus+ program keretében 12 diák utazhatott Máltára, egy hetes tanulmányi kirándulásra. A mobilitás helyszíne St. Paul's Bay volt, az Alpha School of English Promoting Cultural & Digital Education (Kulturális és digitális oktatás támogatása) c. képzésén vettek részt. A program során tanulóinknak lehetőségük volt más nemzetiségű diákokkal együtt dolgozni. A mobilitás alatt a gyerekek családoknál szálltak meg, így betekintést nyerhettek a máltai mindennapokba.
A diákok az iskolai tevékenységek mellett kulturális kirándulások keretében ismerkedtek Málta történelmével és kultúrájával. Megismertük St. Paul's Bay és a környék nevezetességeit, ellátogattunk a fővárosba, Vallettába, és Mdinába, az ország korábbi fővárosába. Láthattunk természetvédelmi területet és madármentő központot, valamint egy korábbi sólepárló telepet.
Az iskolai program utolsó napján a diákok bemutatták a hét során készített digitális projekttermékeket. Ezek összeállításához előzetesen változatos applikációkat, platformokat, és azok használatát mutatták be nekik. A csoportok bemutatói során nagyon igényesen elkészített prezentációkat láthattunk, amelyek többek között interaktív térképeket és posztereket, videókat, digitális könyveket, kvízeket tartalmaztak.

https://photos.app.goo.gl/qgTq5J66nFHBah166

 

Dobos Edina – Nizza


2x1 hetes továbbképzésen vettem részt az Europass Teacher's Academy nizzai intézményében. Az első heti kurzusom címe Life Coaching: Happy Teachers for Better Students, a másodiké Integrating Creativity and Innovation into Teaching. Görög, bolgár, ír, lengyel, szlovák, olasz csoporttársakkal és -társaktól tanultam kiváló tanárok irányításával.
https://photos.app.goo.gl/1CKGLg8K9c7ua5jT8

 

Németh Dóra - Regensburg


A HORIZONTE Nyelviskolában 2 hetes Intenzív német nyelvtanfolyamon vettem részt júliusban. Változatos módszertani eszközök alkalmazásával, fiatalos lendületű oktatóktól tanultam, fiatalok között teltek a mindennapjaim. A képzés nagy hangsúlyt fektetett a kommunikációs készségek fejlesztésére, a kulturális helyi értékek közvetítésére, ezért a nyelvi órák mellett csapatépítő tréningeket, kirándulásokat szervezett az iskola a bajor szokások, történelmi múlt, a vidék megismerésére.
https://photos.app.goo.gl/1NFaHXdcbQtPA4bC7

 

dr.Tóthné Szelezsán Gabriella – Dublin


1 hetes nyelvtanulási továbbképzésen vettem részt az Erasmus + programnak köszönhetően 07.25-07.29.között a Twin English Centre dublini intézményében. A kurzusom címe General English Language Training ETC01. Japán, koreai, francia, spanyol, brazil, török, mongol, olasz csoporttársaimmal tanultam kiváló tanárok irányításával. A képzés egész ideje alatt páros és csoportmunkákat alkalmazva dolgoztuk fel a témákat, oldottuk meg a feladatokat. A nyelvi képzés közben tanárainknak és az iskola által szervezett közösségi programoknak köszönhetően megismerhettük az ír emberek szokásait, mindennapjait, kulturális jellemzőit is.
https://photos.app.goo.gl/d2umFvt2g5x2EdcA9

 

Vincze-Pap Zita – Düsseldorf


Kreatív tanítás, azaz „Kreativer Unterricht Deutsch als Fremd- oder Zweitsprache: interaktive Methoden" elnevezésű kurzuson vettem részt Düsseldorfban az Institut für Internationale Kommunikation e. V. szervezésében. A rendkívül színvonalasan szervezett és lebonyolított módszertani továbbképzésen spanyol, bolgár, amerikai és magyar kolléganőimmel együtt sok új, korszerű gyakorlati ismerettel gazdagodhattam.
https://photos.app.goo.gl/DzNTf7KCJvcQJNM1A

 

Pócs Mária – Rovinj


A Hungary Expert a Tanárokért és a Diákokért szervezésében vettem részt a „Vonások és fogások" című 1 hetes kurzuson Rovinjban. Nagy tapasztalattal rendelkező tanárok vezetésével tanultam új „fogásokat", amiket jól hasznosíthatok az írás és fogalmazás tanításában.

https://photos.app.goo.gl/oFtPZxCv6JAHwZ3d8

 

Susánné Zsikai Ildikó – Barcelona


Az Europass Teacher's Academy egy hetes továbbképzésén vettem részt Barcelonában. A kurzus címe: Happy Schools: Positive Education for well-being and life-skills development volt. 16 fős csoportunk résztvevői finn, szlovén, szlovák, horvát és magyar kollégák voltak. A kurzus vezetője gyakorló klinikai pszichológus volt, megismertetett minket pozitív pszichológiai alapismeretekkel, gyakorlati tanácsokkal látott el, különböző konfliktus kezelési technikákat próbálhattunk ki. Ezen kívül lehetőségünk volt egymással tapasztalatot cserélni, és megismertük Barcelona nevezetességeit.
https://photos.app.goo.gl/tzopVuioP1qYkTgR6

 

Vincze Tamás – Rovinj


A „Varázsold elő tanítványodból a talentumot - Komplex 3+T" elnevezésű egy hetes továbbképzésen vettem részt a horvátországi Rovinjban. Egy nagyon felkészült és lelkes oktató ismertette meg 20 fős csoportunkkal a tehetségfejlesztés egy lehetséges útját, végig barátságos hangulatot teremtve. Az ismertetett eljárás tartalmi elemeit gyakorlatban is kipróbálhattuk, így fejleszthettük mozgáskoordinációnkat, készíthettünk művészi alkotásokat  és kutatási témákat kreálhattunk. A tartalmas, délelőttökre tervezett képzés egy nagyszerű, egész napos hajókirándulással zárult a házigazdák szervezésében.
https://photos.app.goo.gl/JwBRUPdNST9moAML8

 

Siroki Zsuzsanna - Dublin


LANGUAGE, CULTURE AND METHODOLOGY című kéthetes továbbképzésen vettem részt az ATLAS Nyelviskolában, Dublinban, Írországban. Az igényesen szervezett kurzus kiváló lehetőséget nyújtott Írország, az ír történelem és kultúra megismerésére, valamint a nyelvtanítás módszertanának korszerűsítésére. Az érdekes órákon betekintést nyertünk a hagyományokba, a népzenébe, a tündérmesék birodalmába, a 21. századi politikai és társadalmi viszonyok mellett a kortárs irodalomba is.
https://photos.app.goo.gl/D6kcNf9A8yXXtGpQ7

 

Molnárné Orosz-Tóth Edina - Nizza


Egyhetes kurzuson vettem részt júl.11-16-ig a Francia Riviérán, az Europass Teacher Academy szervezésében. Kurzusom címe: Life Coaching for Teachers: Happy Teachers for Better Students volt. Bolgár, ír, román, török kollégákkal együtt kerestük a megoldást a Mindfulness elérésére. A foglalkozások minden nap 8:30-13 óráig tartottak, így bőven volt lehetőségünk a Francia Riviéra felfedezésére, a helyi látványosságok megtekintésére és az énidő gyakorlására is.
https://photos.app.goo.gl/gbTSJ5yusa8wvfjU9

 

Daragó Gabriella - Firenze


1 hetes kurzuson vettem részt Firenzében az Europass Teacher Academy firenzei képzőintézményében. A kurzusom címe: Yoga and Meditation for Educators: Be a Great Teacher, Be Your Best Self. A csapatunk finn, német, olasz és francia nemzetiségű kollégákból állt. A jóga mellett bepillantást nyertünk a meditáció és légzéstechnika világába is.
https://drive.google.com/file/d/1BiMnYxi9VhbbBnX-Ai3o_V68qGtSsMRQ/view?usp=sharing

 

Papp-Boros Tímea – Málta


1 hetes nyelvtanulási továbbképzésen vettem részt 2022.07.18-22. között az ETI Málta tanártovábbképző intézetében St. Julian városában. A kurzusom címe Fluency and English Language Development for Educational Staff. Olasz, lengyel és magyar csoporttársaim voltak, nagyszerű tanárunk. A nyelvi képzésen túl a tanórákon kívül közösségi programokat is szerveztek számunkra, amelynek keretén belül megismertük Málta fővárosát, történelmi, kulturális értékeit.

https://photos.app.goo.gl/6zoEtXvXmrey5Nfg9

 

Párkányi István


Egyhetes kurzuson vettem részt Firenzében a Europass Teacher Academy nagyszerű szervezésében júl 4. és júl. 9. között. A kurzus címe: Life Coaching: Happy Teachers for Better Students. Az angol nyelvű kurzus központi témája a pedagógusok lelki egészsége volt. A gyakorlatorientált képzés során olyan technikákat sajátítottunk el, melyek segítenek a pedagógusok lelki egészségének megőrzésében.
https://photos.app.goo.gl/thi8FbeYCh2eKCsF7


Rutka Beáta


2x1 hetes továbbképzésen vettem részt az Europass Teacher's Academy Tenerife-San Cristobal La Laguna intézményében. Az első heti kurzusom címe WEB Solutions, a másodiké Digital Storytelling, Appsand Softwares for Creative Writing. Német, spanyol, horvát, olasz, osztrák csoporttársakkal tanultam. A képzések már általam ismert és új alkalmazásokat mutattak be. Megismerkedhettem a történetírás mikéntjével, kaptam hasznos és jól használható ötleteket rövid írások megszerkesztéséhez.
https://photos.app.goo.gl/kXs23XmJUDs6yJWa9


Lászkáné Czakó Anita


2022. augusztus 1 és 6 között részt vettem Firenzében az Europass Teacher Academy módszertani kurzusán, melynek címe: Student-Centered Classroom: Teachers as Promoters of Active Learning. A csodálatos toszkán vidék, a szerteágazó kultúra, a jól felkészült képző és a barátságos portugál, spanyol, finn és görög tanártársak mind hozzájárultak ahhoz, hogy felejthetetlen élményekkel teli hetet töltsek el ott.
https://photos.google.com/share/AF1QipM-xeYaNoCOynHgxhly53aTM_HE1v-T-vBSQ46LnM-_c57ocUwlpuHLcj6OphDjzg?key=UEpXbkE2LW14b2xXQXFna1hyZ292WWpQdVpYNUlB

 

 

Fejlesztési projektek