Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
„Színjátszós" Advent
A Dobó téren léptek fel diákjaink

Nagy örömünkre idén mi is, az EKE Gyakorlóiskola színjátszósai is hozzájárulhattunk az egriek adventi öröméhez, az ünnepi készülődéshez. December 13-án az Eger Advent 2017 rendezvénysorozat keretében felléptünk a Dobó téri nagyszínpadon Várakozás című műsorunkkal. Lelkesen készültünk az előadásra, noha tudtuk, hogy a meghitt, komoly gondolatokat kifejezni akaró előadás talán nem illik a sétálgató, eszegető-iszogató járókelők elé. Mégis megpróbáltuk, mi magunk is VÁRAKOZÁSSAL voltunk tele, és elmondhatjuk, hogy sikerült átadnunk az előadás üzenetét, az adventi gondolatokat.

Szerettük volna tudatosítani, hogy a várakozás fontos dolog, s akkor nem csalódunk, ha bekövetkezik az, amire vártunk. A karácsony éppen azt mutatja, hogy bekövetkezett, nem volt hiábavaló a várakozás, megszületett a betlehemi jászolban Jézus, világ megváltója. A műsorban elhangzottak Ady Endre, Juhász Gyula, Móré László, Szabó Magda versei, s egy jelenetben eljátszottuk a három király látogatását a jászolnál. Ezzel a műsorral december 18-án megörvendeztettük a Barkóczy utcai diákközönséget is.
Juhász Gyula sorai is messze hangzottak a téren és a tornateremben is, a színjátszós növendékek nevében én is e sorokkal kívánok békés, boldog karácsonyt mindenkinek.

 

Juhász Gyula: Karácsony felé

Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

...Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.

...És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.

 

 

Zentai Péterné, a színjáték tanszak vezetője