Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A Barkóczy utcai diákok elűzték a telet
-

Kultúránk fontos része a télűzés, a tavaszvárás. Ennek az ünnepkörnek kedvelt népszokása a kiszebáb égetés, melynek hagyományát hosszú évek óta iskolánk is ápolja, a gyerekek nagy örömére.
A régi hagyomány szerint tél végén az emberek szalmabáb elégetésével próbálták elűzni a telet. Csütörtök délután mi is megkíséreltük a tél elűzését, ami úgy tűnik, hogy sikerrel járt.
A gyerekek már nagyon várták a kiszebáb égetés napját. Előtte szinte versenyt rendeztek a „gondűző" cédulák gyártásából, melyekre olyan rossz dolgokat írtak, amiktől meg szeretnének szabadulni. Mint később kiderült, a cédulák nagy részén idén a Covid szerepelt.
A hagyomány felidézése után minden osztály elmondott egy-egy télűző verset, majd elindult a vidám, zajos felvonulás. A kiszebáb gyorsan lángra lobbant, amit a gyerekek örömujjongása kísért. Ebben az évben különösen vidámra sikerült a télűzés, hiszen a kiszebáb elégetése után Bécsi Gyula tanár úr egy feledhetetlen hangulatú táncmulatságot rendezett, melynek köszönhetően az egész alsó tagozat táncra perdült.