Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános,
Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A cEKKEr túranapon is Hátizsákban az erdő
-


A természetközeli sportolás jegyében szervezte meg Egyetemünk április 30-án az első "cEKKEr" túranapot a Sporttudományi Intézet jóvoltából.
A résztvevő 120 fő kiránduló között volt iskolánk egy csapata is, részben a mindennapos testnevelést kiváltó egyesületi sportolás keretén belül.

A Leányka úti Campuson sok kísérő program várta az érdeklődőket, de diákjainkat dr. Murányi Zoltán tanár úr látványos kísérletei, és Rázsi András "ehető tudomány" nyársalási bemutatója kötötte le leginkább.

Regisztráció után szervezői engedéllyel a Kis-Eged irányába vettük utunk, hogy feltérképezzük annak geológiai értékeit. A dombtetőről jól be tudtuk határolni a környező hegyeket, megfigyelni a szőlőművelést, de az igazi kincsek a hegy megmászása után következtek.

A tiszta időben elénk táruló Eger pazar látványa mellett üledékes fosszíliák, elmeszesedett korallok, állatnyomok, érdekes növények és gyökérkarrok várták a felfedezést.

Ehhez segítségünkre volt az Országos Erdészeti Egyesület "Hátizsákban az erdő" pályázatán elnyert módszertani eszközkészlet. Az egyedien hímzett hátizsákból előkerültek a telefonra csiptethető mikro-lencsék, nagyító dobozok, és a nyomolvasó. Az iránytűvel határoztuk meg az utunk, továbbhaladva a dűlők mentén a következő pihenőnél rovarmegfigyelést tarottunk.

Aki még nem találkozott hasonlóval, azok számára utunk fő célpontjai, a Nyerges- és a Mész-hegy kaptárkövei - vagy ahogy kiderült, inkább "fülkés kövei" - mély benyomást tettek. Felvetettük, hogy ki, mikor, és milyen célból faraghatta ezeket a bükkaljai vidéket meghatározó emlékeket, majd bejártuk a barlanglakásokat és bújókat, felidézve a korabeli életmódot és keletkezésüket.

Az élményeken, sportértéken, és közösségépítésen túl visszatérve a 13 km-es geotúra menetlevelével a célba minden teljesítő ajándékcsomagot is kapott a frissítő mellé.

Köszönjük a szervezést, bízunk benne, hogy hagyománnyá növi ki magát az egyetemi túranap!

Gólya Tamás (pedagógus, geotúra-vezető)

 

Az eseményről készült fotók itt:

 

https://drive.google.com/drive/folders/1moRSdfVnB5Z2Y5kqxGOmuKeg5GX1AEgQ?usp=sharing