Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A Pál utcai legendák
Avagy a Grund hősei voltak az 5/c-sek!

Egy szeptemberi hétfőn Robi bácsival, az osztályfőnökünkkel, és Ági nénivel elmentünk Budapestre, hogy megnézzük, hol éltek és tanultak a kötelező olvasmányból megismert Pál utcai fiúk.

Nagyon tetszett, mert olyan hangulata volt, mintha visszamentünk volna az akkori időbe. Az iskola igazgatója szépen végigvezetett minket az iskolán, ahova a regény fiúalakjai is járhattak. Olyan volt ez, mint egy időutazás. Amikor kimentünk az iskolából megnéztük a Pál utcai fiúkról készült modern szoborcsoportot. Megkerestük Nemecsek Ernőt, Kolnayt és Weiszt. De láttuk a Pásztor-fivéreket is az elhíresült „einstand" előtt. Sok fényképet készítettünk velük. Ezt követően elsétáltunk a Grundhoz. Illetve ahhoz a parkhoz, amit a regény emlékére építettek meg. A farakások között sokat játszottunk, szaladgáltunk. Fel lehetett mászni a rakások tetejére is. Itt az az ember igazi Pál utcainak érezheti magát! Ott volt a fáskamra, voltak farakások, gyönyörű regényrészletek. Olyan érzés volt, mintha én is benne lennék a regényben, és harcoltam volna a vörösingesek ellen a győzelemért. A Múzium-kertet sajnos nem láthattuk, mivel az jelenleg fel van túrva, és a híres Füvészkert is épp átalakítás alatt áll, de majd máskor megnézzük azokat is.

Nagyon hasznos szerintem, hogy a regény olvasása előtt-alatt láttuk az eredeti helyszíneket. Nagy segítség lesz ez, jó lesz rá visszaemlékezni.

 

Vajda Levente, Fónagy Petra, Héjja Gergő, Hajas János az 5/c-ből