Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A wc ülőke csomagolásán az új regény!
Író-olvasó találkozón voltunk

A 5/c és a 8/c osztályok egy rendhagyó irodalomóra keretében megismerkedtek egy nagyon is emberből való kortárs szerzővel, Mészöly Ágnes írónővel.
A Bródy Könyvtár szervezésében mindkét osztály egy-egy külön nekik összeállított foglalkozáson vehetett részt, ahol kérdezhettek is az írónőtől.
Az ötödikesek arról gondolkodtak, fontos-e a könyvek borítója, mit árulnak el a könyvekről: kinek szól, milyen nemű olvasónak, milyen korosztálynak, és talán azt is, milyen típusú regényt rejt a borító.
Elmesélte Ági, hogy a legújabb, épp írás alatt álló regénye egy érdekes kísérlet lesz, mivel egy szerzőtársával közösen írják, ami azt jelenti, hogy egy fejezetet megír az egyikük, majd a következőt a másik. Mindenki csak akkor szembesül a másik által megírt történetrésszel, amikor a megkapja az írást. És onnan kell folytatnia a történetet. Mint megtudtuk, ez egy fantasi regény lesz, amely 2600-ban játszódik. Bemutatta azt is az írónő, hogy a regény összefoglaló fejezetrajza egy wc ülőke karton csomagolásán olvasható... mert épp az volt kéznél 
Egyébként Ágnes konduktorként, és kommunikációs szakemberként dolgozott, míg írásra nem adta a fejét. Első írása a gyerekeknek szóló Sünimanó című meseregény volt, de írt ifjúsági regényeket, és felnőtteknek szóló könyvei is vannak, mint például a könyvhétre megjelent Rókabérc. Verseket, novellákat is olvashatunk tőle, azonban, ha szeretnéd megismerni, mindenképp olvasd el a Vágod? című könyvét, ami két végéről is olvasható könyv, sikeres írása a fiatalabbaknak szóló több részes Hanga és Várkony krimisorozata, egyik legizgalmasabb könyve talán a Darwin-játszma, amiben a diákok felesküdnek, hogy kikészítik új osztályfőnöküket.
Elmesélte Mészöly Ágnes, miért gondolta azt 10 évesen, hogy soha nem lesz író, vagy költő, de arról is beszámolt a gyerekek kérdésére, hogy nagyon is örülne, ha egy regényét valami miatt betiltanák.
Az osztályokból többen dedikáltatták saját példányaikat, és jót beszélgettek az írónővel privátban is.

Olvassatok tőle, nagy élmény lesz!

 

Márkus Róbert Zsolt
szaktanár