Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános,
Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztivál megyei fordulója
-

 

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorlóiskola és Pedagógiai Intézet Heves megyében 2022. április 21-én immár 7. alkalommal rendezte meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulóját, a helyszín ezen a tavaszon a siroki Mátra Művelődési Ház volt.
A programon a zsűri feladatait Kis Tibor és Szivák-Tóth Viktor látta el, akik a Magyar Drámapedagógiai Társaság képviseletében érkeztek a Heves megyei fordulóra. A megyei fordulón az alábbi 3 csoport lépett fel:
A Sosincsvége csoport a gyöngyösi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskolából érkezett. Előadásukat felvételről néztük meg, ugyanis idén lehetett nevezni ünnepi vagy alkalmi műsorokkal is, melyek megvalósultak valamelyik intézményben. Kovácsné Tuza Katalin csoportvezető elmondása szerint a Soha ne feledd el az emlékét! című ünnepi műsort március 15-e tiszteletére készítették el, a tavalyi évben adták volna elő az iskolának, de egy héttel előtte kiderült, hogy mégsem lehet csoportosulni a járványügyi korlátozások miatt. Nem estek kétségbe, továbbra is nap mint nap dolgoztak rajta, az előadást pedig rögzítették, így még sokkal többen is láthatták, mint csak az iskola tanulói.
A két siroki fellépő csoport (Országh Kristóf Általános Iskola) előadásainak sorát a Pereszkék csoport Magyar etüdök című szerkesztett játéka nyitotta meg. A csoport, ami egyben az egész osztályt is jelenti, ebben a tanévben alakult. Vidám, jókedvű társaság. Szeretnek együtt játszani, mozogni, szerepelni. Sok közösségépítő programon vesznek részt. Huszár Éva Julianna csoportvezető beszámolt arról, hogy a színjátszást is azért választották, hogy még aktívabban vegyenek részt a közösség életében, jobban megismerjék egymást.
A másik előadás az iskola Bendegúzok csoportja volt, Gál Zoltán elmondta, hogy az idei tanévtől jelentősen átalakult a Bendegúzok színjátszó csoport. A régiek elballagtak, helyükre olyan gyerekek érkeztek, akik kedvet és felelősséget éreznek az iskolai színjátszás iránt. Céljuk az, hogy az egyéni karakterek megformálása mellett a kórusjáték is hangsúlyos legyen. Ehhez ad jó alapot Arany János – Walesi bárdok c. ballada feldolgozása, melyet maga a csoportvezető állította színpadra és rendezte is.
Az előadások megtekintése után szakmai beszélgetésre került sor, a zsűri részletesen elemezte, véleményezte az előadásokat, közösen megbeszélték a tanulságokat a csoportvezetőkkel. Minősítést a két siroki kért, nagy örömükre mindkettő arany minősítést kapott, így a zsűri javaslatot tehet az országos szervezőknek a Debrecenben 2022. június 9-10-11-én megrendezésre kerülő országos fesztiválon való részvételre.

 

Zentai Péterné, szervező