Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
Ahonnan a gőz ered
Élményekkel teli pályaorientáció Visontán

Igazán szerencsésnek mondhatják magukat azok a gimnazisták, akik a LeszEK-E elnevezésű pályaorientációs program keretében részt vehettek azon a tanulmányi kiránduláson, melynek fő programeleme a Visontán található Mátrai Erőmű volt. Hazánk második legnagyobb erőműve futurisztikus látványt nyújtott a laikusok számára. Ámulattal jártuk be a telep egy részét és még arra is lehetőségünk nyílt, hogy belépjünk a 116 méter magas légkondenzációs hűtőtoronyba, ahol 65 fokosra hűtik vissza a lignit elégetésével felmelegített vizet. Kiderült, hogy a 33-as útról is jól látható, gigantikus kúp belsejében madarak tanyáznak és igen közkedvelt helyszín filmek és videoklipek forgatásához is.
Idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy a hazánk energiaszükségletének 20%-át adó erőműben 2016 fő dolgozik, 3 műszakos munkarendben, mai bár nagyon megterhelő, anyagi biztonságot jelent a foglalkoztatottaknak. A kazánok vezérlőjében legalább 3 diplomás, több nyelvvizsgával rendelkező mérnökök ellenőrzik a számítógép által vezérelt munkafolyamatokat, de nagy szükség van a kétkezi, szakmájukat jól értő munkásokra.
A jövőre 50 éves Mátrai Erőmű külszíni fejtéssel évente 9 millió tonna lignitet termel ki, majd ennek elégetésével, illetve a víz felmelegítéséből keletkező gőzből nyernek energiát, amit az országos hálózatba táplálnak az év minden egyes napján. A területen még 150 évre elegendő fosszilis energiahordozó van, de törekednek a zöld energia termelésre is, ezért építettek egy napelemparkot, melynek bővítését tervezik a közeljövőben. A környezetvédelemi szabályok betartására különösen figyelnek, ezért a már kimerült területeket újra termőre vonják, erre jó példa az erőművet körülvevő növény- és állatállomány. A kibocsájtott gőzt elekrtofilterekkel kéntelenítik, a kitermelésből és a feldolgozásból visszamaradt salak és pernye pedig különféle építőipari cégek alapanyagaként szolgál.
Az igazán tartalmas napot tovább színesítette a gyöngyösi Márta Múzeumban tett látogatás, ahol megtekintettük az Orczy kastély kiállítótermeit, megnézhettük a Mátrai Mamutot, valamint testközelből ismerhettük meg a hazánk állat és növényvilágát részletesen bemutató tárlatot is, így gyarapítva természettudományos ismereteinket is.
A természettudományos ismereteket bővítő, pályaorientációs program az EFOP-3.2.5-17-2017-00012 számú, LeszEK-E? MTMI pályaorientáció, készség- és kompetenciafejlesztés az egri „Gyakorlóban" című projekt keretében valósult meg.