Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A nyári szünetig hátra van még :-): 8 nap
Általános iskolás életmentők
„Igen, mi már megkaptuk a képzést! Ti mikor jöttök?"

Mi kell ahhoz, hogy közel harminc fő 13-15 éves diák a szabadidejét feláldozva részt vegyen egy komoly újraélesztési tanfolyamon? Minden bizonnyal kell kíváncsiság, nyitottság, jó szándék, empátia, szülői támogatás és főként: hit abban, hogy egy gyerek is menthet életet, ha tudja, hogy mikor mit csináljon vészhelyzetben. Ehhez kaptunk segítséget az Országos Mentőszolgálat több évtizedes tapasztalattal bíró mentőtisztjétől, Szabó Lászlótól.

Mentorunk profi tudásához nem férhetett kétség, de főleg az nyűgözött le minket, amikor mesélt pályája eseményeiről, boldog és szomorú pillanatokról. Ő egy országosan indított tréning keretében ismertetett meg bennünket a legfontosabb ismeretekkel. Ezek birtokában magabiztosabban hívhatjuk a mentőket, kérhetünk segítséget; de akár egy baleseti helyszínt is felmérhetünk, biztosíthatunk.

Rájöttünk arra, hogy egy kétperces mellkasi kompresszió mennyire fárasztó, s nem olyan könnyű, mint az a filmekben látható. Mert csúszik a kéz, görbül a könyök, lassul a tempó... S közben számolni is kell, s a két befúvást sem szabad elfelejteni.

A fejre, karra tett kötések már nem is voltak annyira viccesek, megértettük, hogy a jól felhelyezett géz mekkora esélyt jelenthet a bajban. Nem tűnt hosszúnak az együtt töltött idő. Tapasztalattal, hasznos tudással gyarapodtunk.

Köszönjük Deutsch Ákos szülői segítségét a megvalósításban!