Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
Csodálatos erdélyi tájakon
Határtalanul!

Nagy izgalommal keltünk útra 2018. október 15-én korán reggel a 7. de és a kisgimnazista 7. E osztály tanulóival, hogy néhány napig, október 19-ig haza se jöjjünk a világ egyik legszebb helyéről: Erdélyből. A Határtalanul! pályázati program keretében a Székelyföld csodálatos természeti tájait, kulturális kincseit, történelmi emlékhelyeit kerestük fel, feledhetetlen élményt szerezve minden résztvevőnek az utazással. Pályázatunk címének megfelelően – „Legendák nyomában a Sóvidéken " – legendák nyomába eredtünk.
A tanulmányi kirándulás során felkerestük Nagyváradot, Körösfőt, Szovátát, Parajdot, Korondot, Gyergyószentmiklóst, Székelyudvarhelyet, Farkaslakát, Szejkefürdőt, Válaszutat, ahol földrajzi, történelmi, néprajzi ismereteket szerezhettek, kémiai, biológiai kísérleteket végezhettek tanulóink. Körösfő, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely templomait meglátogatva diákjaink megtapasztalhatták Erdély egyedülálló vallási toleranciáját, megismerték az egyes felekezetek templomainak, szertartásrendjének sajátosságait. A Tordai-hasadék, a Medve- tó és a Gyilkos-tó megtekintésével belemerülhettek a székely legendák csodás világába.
A magyar emlékhelyek felkeresésével fejet hajtottunk Orbán Balázs és Tamási Áron munkássága előtt, mindkét emlékműnél elhelyeztük megemlékezésünk nemzeti színű emlékszalagját. Így tettünk Korondon is, a magyar nyelv emlékművénél, közben Jókai Anna vallomását olvastunk fel anyanyelvünk csodálatos voltáról. A parajdi sóbánya felejthetetlen élményt nyújtott, megcsodáltuk a természet felszínalakító munkáját, sétát tettünk a Só-szorosban.
A program keretében találkoztunk a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola diákjaival és tanáraival. Megismerkedtünk az intézmény életével, a határon túl élő magyar diákok gondolataival, vágyaival, félelmek és akadályok nélkül beszélgethettünk csodálatos anyanyelvünkön. Az együtt töltött napok alatt ismeretségek, sőt barátságok születtek. Hiszen mi magyarok, akármennyire is szétszórva élünk széles e világon, nem feledjük, honnan származunk, és azt sem, hogy mindannyian összetartozunk.
Közösen ünnepeltük meg október 23-át és az összetartozást, megható és felemelő ünnepi műsort mutattak be a gyerekek egymásnak. Szívmelengető volt, amikor közösen énekeltünk azokról az érzésekről, amelyek határon innen és túl mindenkiben megfogalmazódtak, mindannyiunk szíve hangosabban vert az ünnepi pillanatok alatt, hiszen „egy vérből valók vagyunk".
Hazafelé utazva megálltunk a válaszúti Kallós-gyűjteménynél, ahol ámulva néztük, mennyi szellemi és tárgyi hagyatékot, kincset gyűjtött össze az utókornak Kallós Zoli bácsi azért, hogy ne felejtsük el múltunkat, összetartozásunk közös értékeit.
Az ötnapos kirándulás alatt páratlan élményekkel gazdagodtunk, olyan helyeken jártunk, ahol a hagyományok még erősen jelen vannak, és kihatnak az ottani fiatalok életére. Bízunk abban, hogy ezzel a kirándulással valódi értékrendet állítunk tanítványaink elé, és felnőve majd, ezen értékek szerint, becsülettel élhetik életüket, és továbbadhatják a nemzethez tartozás, a külhoni magyarság sorsa iránt érzett érdeklődés, felelősség generációkon átnyúló hagyományát.
A Határtalanul! program során szerzett élmények motivációt, garanciát nyújtanak arra, hogy tanítványaink később is ellátogatnak majd családjukkal Székelyföldre, mert tudjuk, hogy Erdély visszavár minket.