Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A nyári szünetig hátra van még :-): 8 nap
Dictée
Francia helyesírási verseny

Gimnazistáink körében az idei tanévben is megrendeztük a „Dictée" című francia helyesírási versenyt, melyre ezúttal 2019. 03. 20-án, a „Journée internationale de la Francophonie", azaz a Frankofónia Nemzetközi Világnapján került sor. Nem véletlenül, hiszen ezen a napon a 'francia nyelvet' ünneplik szerte az egész világon, és a különböző nyelvi versenyek, vetélkedők, kulturális programok gazdag választékán túl számos országban rendezik meg a 'Grande Dictée' című helyesírási versenyt. Ehhez a nemzetközileg elterjedt szokáshoz/ hagyományhoz szerettünk volna jelképesen csatlakozni mi is, a gimnazistáink számára iskolai szinten megrendezett versennyel.
Nagy örömömre szolgált, hogy a franciául tanuló diákjaink lelkesen vettek részt a megmérettetésen, összesen 46 fő jelentkezésével. Eltérő nyelvi szintjüknek megfelelően két kategóriában, összesen négy csoportban mérhették össze tudásukat. A feladat mindenki számára ugyanaz volt: egy (középhaladó kategória II. csoportban: kettő) francia nyelvű szöveget kellett hallás után, francia anyanyelvű narrátor tolmácsolásában a legjobb tudásuk szerint leírniuk. A szövegek nehézségi foka - a diákok tudásszintjének megfelelően- mind a négy csoportban különböző volt mind szókincsüket, mind pedig nyelvtani szerkezeteiket illetően. Néhány csoportban nagyon szoros volt a küzdelem, többen nyújtottak azonos teljesítményt, így egyszer- egyszer holtverseny alakult ki a résztvevők között.

 

 

A legjobban teljesítők eredményei:

Kezdő kategória I. csoport:
1. Hammer Gabriella és Mike Anna Sára 9. A
2. Póka Alexandra 9.A
3. Kovács- Hegegy Zsófia és Orosz Ferenc 9.A
Kezdő kategória II. csoport:
1. Gál Eszter Kata 10.
2. Kovács Anna Petra 10.A
3. Vasas Napsugár 10.A
Középhaladó kategória I. csoport:
1. Szmerek Laura 12. B és Sztahora Lili 12. A
2. Szabó Luca Boglárka 11. A és Karnok Gergő 12. A
3. Ajtai Evelin 11. A
Középhaladó kategória II. csoport:
1. Vincze Zsombor 12. C
2. Matina Ervin Marcell 12. C
3. Pogonyi Dávid 12. C
'Kitűnő teljesítményéért' különdíjat kapott: Gál Eszter Kata 10. A

 

Minden résztvevő diák emléklapban, a díjazottak pedig - a sikerélményen túl - oklevélben és ajándéktárgyakban részesültek. Szívből gratulálok (Félicitations de tout mon coeur!) a Helyezetteknek és természetesen Mindenkinek, aki részt vett ezen a háziversenyen! Bízom benne, hogy jövőre is legalább ilyen lelkesedéssel és legalább ennyi résztvevővel találkozunk a következő „Dictée"-n!

Alors, à l'année prochaine et bon courage à Tous! 

Albertus Ágnes
franciatanár (a verseny szervezője)