Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A jótékonysági bálig hátra van még :-): 1 nap
Egy vérből valók vagyunk...
Kárpátaljai kirándulás 2016. október 20-23.

Mit jelent egy mai 18-19 évesnek ma a kisebbségi léttel való szembesülés? Hogyan gondolkodik a haza fogalmáról, a saját magyarságáról? A Határtalanul program keretén belül az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának gimnazista diákjai lehetőséget kaptak arra, hogy a szürtei testvériskolai kapcsolat segítségével megismerjék a mai Kárpátalját. Elmerülhessenek a Kárpátok látványában, gyönyörködjenek a történelmi helyekben, együtt táncoljanak és beszélgessenek kortársaikkal. S hazatérve kicsit másként lássanak, gazdagodva egy fájdalmasan gyönyörű élménnyel.

„Amikor megérkeztünk Szürtére, meglátogattuk az iskolát. Ajándékot vittünk az ottaniaknak. Nagyon megdöbbentő volt az iskola állapota. Meglepett, hogy milyen kevés gyerek jár egy-két osztályba. Az viszont tetszett, hogy mindenki ismer mindenkit....Vannak ukrán és magyar osztályok. Sok gyerek nem tud ukránul, és nem is akar megtanulni. Viszont így az országban ők nem érettségizhetnek. Ez igazságtalan, mert nekik is joguk lenne továbbtanulni az anyanyelvükön." 

 


„Az első napon sok szép templomot láttunk, a gyülekezetek vezetői beszéltek a templom és Szürte történetéről. Voltunk a közelben levő „kettézárt faluban", Szelmencen, amelyet egy határ /ukrán –szlovák/ vág ketté. Szörnyű volt látni és hallani, hogy a nagyhatalmak döntése nemcsak egy falut, hanem családokat is kettéválasztott, életeket tett tönkre."

 

„Örülök, hogy láthattam a munkácsi várat, lefényképeztem a Zrínyi Ilonát és a kis Rákóczit ábrázoló szobrot, s eljutottam a Vereckei-hágóhoz. A szolyvai emlékpark nagyon megrendített. Itt azok a férfinevek sorakoztak a márványtáblákon, akiket 1944-és 45 között hurcoltak el a kárpátaljai magyarok közül. Soha többé nem tértek haza a családjukhoz."

 

 

 

 

 

 

„Vasárnap a szállást elhagyva a helyi katolikus templomba mentünk, ahol a falu és vendéglátóink előtt előadtuk a műsorunkat, amit az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készítettünk. A kárpátaljai magyarok meghatódása minket is elérzékenyített, ez volt számomra a legemlékezetesebb élmény az itt töltött négy nap alatt."

 

„Nagyon örülök, hogy eljutottam ide, találkozhattam az itteni magyarokkal, és betekintést nyerhettem az életükbe, sorsukba. Mi Egerben nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, és sajnálom, hogy vannak olyan magyarok, akiknek ilyen helyzetben kell élniük...Minden tiszteletem az övék."

 

„Amikor Velük voltam, megértettem, hogy ők igazi „hétköznapi hősök". Remélem, hogy a közös műsorunkkal sikerült visszaadni valamennyit abból az önzetlen szeretetből, amit tőlük kaptunk."

 

„Az egész kirándulás felejthetetlen hangulatban, családias légkörben telt, ahol mindenki érezhette, hogy „egy vérből valók vagyunk".