Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
Eszterházy-nap a Bartók téren
2021

 

Intézményünkben évek óta hagyomány, hogy a tanév egy napján megemlékezünk iskolánk névadójáról. Ezen a napon a fő szempont mindig az, hogy a mindennapok rutinjából kilépve, más helyszínen, más módszerekkel, máshogyan szerezzenek ismereteket diákjaink.
Az idén, a fenntartónk változásából adódóan úgy döntöttünk, hogy egyfajta érzékenyítés is lesz az Eszterházy- nap. Szerettük volna, ha a gyermekek mélyebbrehatóan ismerkednek Eszterházy püspök munkásságával, az egri iskolaszervező, tanulástámogató tevékenységével.
Ezen a napon az idén négy helyszínen vártuk a gyermekeket, ahol érdekes, izgalmas, ismeretterjesztő feladatokkal várták őket a szakemberek és kollégáink.
Novák István rektorhelyettes úr közbenjárására a felső tagozatos diákok az Érseki Palota kincseivel, és a püspök városunkban kifejtett tevékenységeivel ismerkedtek, valamint kalandoztak az Érseki Pincerendszerben, ahol a szüretnek köszönhetően mustot is kóstoltak.
A Líceum mozitermében a Líceum Tv munkatársai által késztett, Eszterházyról szóló film egy részét nézték meg, valamint a Magyar népmese napja alkalmából Szabó Gyula felülmúlhatatlan narrációjával meséket is láthattak.
Az Eszterházy téren a püspökkel kapcsolatban ún. KAHOOT-totó tölthettek ki a fiatalok, felhasználva minden előzetes, és a nap folyamán szerezett új ismereteiket az egyházi nagyságról.
Mindegyik osztály meglátogatta a Megyeháza híres kapuját, és az előzetes felkészülésüknek köszönhetően igaz –hamis állításokra válaszoltak az őket fogadó kollégáinknak a műalkotással kapcsolatban. Ezen az állomáson a diákok osztályszelfit is készítettek a díszes kapuval a háttérben.
Néhány osztályunk az Egyetem Kutatók éjszakája elnevezésű programján vett részt, és láthattak ámulatba ejtő „varázslatokat".
Az Eszterházy – nap keretén belül szerezett ismereteket a gyermekek a tanáraikkal feldolgozták, a felmerülő kérdésekre válaszokat kerestek a későbbiek folyamán.