Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A nyári szünetig hátra van még :-): 8 nap
Időutazás a Tündérkertben
Élménybeszámoló

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet 7. b osztálya (30 diák és 3 kísérőtanár) a Határtalanul (HAT-18-01) pályázat keretében 2019 május 28 - június 1. között Erdélyben járt. Az osztály „A Tündérkert titkai – kulturális kincskereső Partium és Erdély földjén" című pályázaton e célra 1.799.989 Ft-ot nyert.
Az előkészítő órák és a tanulmányi kirándulás alatt közvetlen tanulói tevékenységek, szituációs játékok, vetélkedők alkalmazásával ismerkedtünk a Partium és Erdély kultúrájával. A nevezetes helyek felkeresése nyomán a tanulóink ízelítőt nyerhettek az itt élő magyarok, székelyek és szászok történelmi, irodalmi múltjából és jelenéből, belemerülhettek a Kárpát-medencében máig megőrzött legendák csodás világába.

De bepillanthattunk néprajzi szokásaikba, ünnepeikbe is, gyönyörködhettek ősi gyökerekig visszanyúló ábrázoló művészetükben, illetve tanulmányozhattuk a terület geológiai, földrajzi jellemzőit. Szovátán személyes ismeretséget köthettünk a Domokos Kázmér Iskolaközpont magyar tanulóival, megismerkedhettünk a határon túl élő diáktársaik életével, és akadályok nélkül beszélgethettünk együtt közös anyanyelvünkön, tudatosítva, hogy egy nemzethez tartozunk, azonos kultúrával, történelemmel bírunk. 
Néhány résztvevő diák így emlékszik vissza az útra:
Kalán Tamás: A kedvenc helyeim közé tartozott Torockó, ami sokak szerint Erdély legszebb faluja, és én is azt állapítottam meg, hogy az tényleg a legszebb falu Erdélyben. A másik kedvencem a Békás-szoros, ami egyszerűen gyönyörű volt. Az volt a leglátványosabb hely szerintem, ahol jártunk. Arra a helyre nagyon szívesen, akármikor visszamennék.
Erdős Bence: Az Erdélyi utunk során szerintem a legszebb hely a Tordai-hasadék volt. Lélegzetelállító volt a két sziklaszirt látványa. Már csak azt sajnálom, hogy nem maradhatunk tovább.
Várallyai Virág: Kiválóak voltak a programok, érdekesek, izgalmasak és örülök, hogy megismerhettem ezt a részét is a világnak.
Nagyon érdekes volt megismerni olyan magyar gyerekeket, akik más környezetben, máshol nevelkednek és nekem lett is belőle nagyon jó barátságom egy erdélyi lánnyal, akivel tartani szeretném a kapcsolatot.
Nagyon fontosnak tartottam még ezen az úton, hogy ezeknek a programoknak hála, az osztály tagjai egyre közelebb kerültek egymáshoz, és felejthetetlen napokat tölthettünk együtt.
Varga Noémi: Erdély több száz éves múltja után megmaradt történelmi épületek láttán közelebb érezhettük magunkhoz a hely történetét. A lélegzetelállító természeti csodák segítettek abban, hogy egy osztálynak maradjon tátva a szája. Az erdélyi gyerekekkel való találkozás is egy külön élmény volt, látván, hogy ugyanazokat a zenéket ismerjünk, és mennyire megértjük egymást, függetlenül attól, hogy kilométerek és egy országhatár választ el minket egymástól.