Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
Magyar embernek magyar kutyát!
A 9 magyar kutyafajtával ismerkedhettek a gyerekek

Intézményünkbe érkezett a Nemzeti Kutyafajtáinkat Megismertető és Népszerűsítő Iskolaprogram. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete kormányzati támogatással tavaly októberben indította nagyszabású rendezvénysorozatát, melynek célja az általános iskoláskorú gyerekek körében a 9 nemzeti kutyafajtánk megismertetése, valamint a felelős kutyatartásra nevelés hangsúlyozása.
Így hát kutyaugatástól volt hangos a Bartók téri épület előtere, valamint az Agria TISZK rendezvényterme is, de ez ezúttal senkit nem zavart, sőt! Iskolánk nagy örömmel fogad minden ilyen kezdeményezést, mert intézményünk számára is fontos az állatok szeretetének hangsúlyozása- fogalmazott Légrádiné Kőházi Tímea intézményvezető asszony a rendezvényt megnyitó sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy mivel iskolánk a Komplex Alapprogram kapcsán is mindent megtesz, hogy diákjaink mind a tanórai keretekben, mind azon túl is élményekkel gazdagodva szerezzék meg a tudást, erre ez a program is kiváló lehetőséget biztosít.

A rendezvényen elhangzott: a 9 magyar kutyafajta népszerűsítésére azért van szükség, mert az alapvetően terelésre és vadászatra kitenyészett fajták ilyen típusú feladatai napjainkra csökkentek, így ezen fajták száma is megcsappant. Épp ezért szeretnék felhívni a lakosság figyelmét arra irányítani, hogy ha kis kedvenc vásárlásán gondolkodnak részesítsék előnyben ezeket, a nemzeti kincsként is kezelt fajtákat. 

Azért, hogy minél többet megtudjanak a Drótszőrű és a Rövidszőrű magyar vizsláról, az Erdélyi kopóról, a Komondorról, a Kuvaszról, a Magyar Agárról, a Mudiról, a Puliról, a Pumiról, egy 40 perces kisfilm is készült, melyet megnézhettek felső tagozatosaink. Ezt követően pedig saját szemükkel és kezükkel is megismerhették ezeket a különleges tulajdonságokkal megáldott, de házi kedvencként is tartható kutyákat. A programon részt vevő gyermekek egy áttekinthető ismeretterjesztő könyvet kaphattak, amit a későbbiekben otthon is tudnak forgatni további ismereteket szerezve a 9 magyarfajta kutyáról.


Állati jó nap volt, köszönjük a lehetőséget!