Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
Magyarország legnagyobb vízerőművében jártunk
Természettudományos pályaorientáció

Európai uniós követelmény, hogy minden tagállam törekedjen a megújuló energia használatának növelésére. Hazánknak még van hová fejlődnie, azonban több kis lépés szolgálja ezen cél elérését. A Kiskörei Vízerőmű által előállított elektromos áram a hazai igényeknek mindössze 0,3 százalékát adja, de mégis hazánk legnagyobb vízerőműveként tartják számon. 40 szerencsés gimnazistánk testközelből is megnézhette az 1974-ben épült, 4 hatalmas turbinát.

Idegenvezetőnk pedig – milyen kicsi a világ!- szintén egy egykori gyakorlós tanuló volt, aki a középiskola elvégzését követően az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán szerezte diplomáját. Tőle tudjuk, hogy a 37 fős személyzet nagyrésze szakmunkás végzettséggel rendelkező gépész, műszerész és villanyszereléshez értő dolgozó, de természetesen mérnökök, informatikusok, gazdasági szakemberek alkalmazása is szükséges az erőmű működtetéséhez. Az üzembejáráson megtudtuk, hogy az egyik turbinát a kétezres évek elején a kor követelményeinek megfelelően felújították. A 4 turbina egyébként 28 MW-ot termel, teljesítménye azonban természet erőitől nagyban függ: aszály vagy árvíz esetén üzemszünetet rendelnek el, így akadt olyan év is, amikor 186 napig nem működött az erőmű.

A természettudományos kirándulás második állomása Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, a Poroszlói Ökocentrum volt. Kis csapatunk megismerhette és meg is nézhette hazánk őshonos halfajtáit, láthattunk vidra etetést, a Tisza-tó természeti kincseit, madárrezervátumait pedig egy csónaktúra keretében fedeztük fel, a fantasztikus szeptemberi nyárban.

A természettudományos ismereteket bővítő, pályaorientációs program az EFOP-3.2.5-17-2017-00012 számú, LeszEK-E? MTMI pályaorientáció, készség- és kompetenciafejlesztés az egri „Gyakorlóban" című projekt keretében valósult meg.