Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola,
Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum
Nagy siker a felújított Szaffi a színpadon, Gyakorlósok közreműködésével!
-

 

2014-ben már színre vitte a Gárdonyi Géza Színház, az idén újragondolta, felújította a Szaffi című táncos előadását. És milyen jól tette! Minden előadása teltházas, pótszékes produkció.

Topolánszky Tamás koreográfus, az együttműködésben dolgozó GG Tánc Eger és a Viharsarok Táncszínház művészeivel, és természetesen az Eszterházy Katolikus Egyetem Gyakorlóiskolájának Moderntánc Tanszakának tehetséges diákjaival olyan lehengerlő produkciót hoztak létre, ami képes a székhez szegezni a nézőt 60 percre, úgy, hogy közben folyamatosan le van kötve a figyelme.
Évek óta nagy odafigyeléssel, szakmai és emberi példamutatással foglalkozik a gyermekekkel Gulyik Judit, iskolánk moderntánc ágazatvezetője és például Emődi Attila, aki a Szaffiban is játszik a Bartók téri lányokkal együtt.
Mikszáth Kálmán úgy fogalmazott a Szaffiról, hogy ez egy "Fantasztikus, szertelen mese". Egy olyan szerelmes mese, mely a kincskeresésről szól. A talmi, és a valódi értékek felismeréséről és ezek megtalálásáról, egy kis varázslattal, egy kis humorral és nem kevés érzelemmel megfűszerezve.
A mese, ami egyébként Jókai Mór műve, a mai közönség számára valószínűleg a Dargay Attila-féle rajzfilmjeként ismert leginkább. Ha valóban így van, épp itt az ideje, hogy felfrissítsék emlékeiket a Szaffival kapcsolatosan. Egy teljesen modern elképzelés és megvalósítás látható a színpadon, amely olyan elementáris erővel hat a nézőre, mint kevés darab az utóbbi időben. Nagyszerű élmény volt látni, ahogyan a legkisebb nézőket is magával ragadja a táncos kifejezés, ahogyan egyértelművé vált számomra, hogy a gyerekek megértik és felfogják az eltáncolt történetet. És élvezik.
A Gyakorlóiskola Bartók téri épületének három csodás kis modern táncosa is részt vesz a produkcióban. Az 5. c osztályba járó Czipó Hanna és Tóth Flóra, valamint a 4. b osztályos Berki Bora is a fiatal Szaffi szerepében jelenik meg a színpadon. Magam Flóra játékával láthattam az előadást, ami egyszerűen fantasztikus volt! Meggyőződésem, hogy mindegyik lány ugyanilyen elementáris erővel, mégis laza könnyedséggel formálja meg a világot jelentő deszkákon az ifjúkorú Szaffit. A közelmúltban már nemzetközi porondra is léptek, hiszen a Romániában található nagyváradi Szigligeti Színházban adták elő a produkciót kis tanítványaink közreműködésével, hatalmas sikerrel.A Szaffi felújított verziója járt már az egri teátrumon kívül Salgótarjánban, és hamarosan Szentesen is látható lesz.
A Gyakorlóiskola több osztálya látta a darabot, és erre buzdítok mindenkit, aki még nem tette!
Büszkék vagyunk a három lányra! Hanna, Flóra, Bora! Köszönjük nektek az élményt!
(emerzsé)


Az Eger tévének adott riportjukat, az alábbi linken megtekinthetik:

 

https://www.youtube.com/watch?v=9oBsikMeyyY

 

 

Fejlesztési projektek