Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A nyári szünetig hátra van még :-): 8 nap
Párizs, Loire-völgye
2019. őszi szünet

„Párisba tegnap beszökött az Ősz.

Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem..."

 

Hallhattuk Ady versének a 'Kávészünet' által megzenésített változatát négy gimnazista fiunk fergeteges előadásában az idei tanévnyitó ünnepségen. Az őszi szünetben pedig már iskolánk diákjai és a kedves szülők is jelentkezhettek egy párizsi kirándulásra, hogy Ady nyomában (is) haladva felfedezzék ezt a sokszínű, pezsgő nagyvárost, valamint a francia reneszánsz ékköveként emlegetett Loire –völgyi kastélyokat. Íme néhány diák beszámolója az itt szerzett élményeikről:

Mindig szerettünk volna eljutni a fények és a szerelem városába Párizsba, így nagyon örültünk, hogy most ősszel lehetőségünk adódott erre. „Amikor megtudtam, hogy eljuthatok Franciaországba, ráadásul Párizsba, a fények városába, szinte kiugrottam a bőrömből. El sem hittem, hogy ez igaz lehet, egészen az indulásunk napjáig." (Tábi Sára)
Busszal mentünk, az első nap Strasbourgban tettünk egy sétát a belvárosban és itt volt a tranzitszállásunk is. Az óváros, mely a Világörökség része, rendkívül hangulatos a németes és franciás stílusú, (különböző korokból származó) építészeti örökségeinek köszönhetően. Az esti fényekben pompázó gótikus katedrális lenyűgöző volt, és isteni finom volt a macaron is, melyet a katedrális közelében található egyik híres édességboltban kóstoltunk meg.

A következő nap az ország szívébe indultunk, de közben megálltunk még Reims-ben is, hogy megcsodáljuk a város híres gótikus katedrálisát, ahol a francia királyok jó részét megkoronázták. Nagy élmény volt az épületen a maga valójában látni és felfedezni a művészettörténet és történelem órákon már tanult gótikus stílusjegyeket.

Párizsba érve az első megállónk a város jelképévé váló Eiffel toronyhoz vezetett, melynek természetesen felmentünk a legtetejére. A 2. szintig a több mint hétszáz lépcső megmászása közben nem is gondoltunk a fáradtságra, csak az elénk táruló csodálatos látványra. Felérve a tetejére, az egész város a lábunk előtt hevert és fantasztikus fényárban úszott; elképesztően gyönyörű volt!

Előtte még a Szajnán is hajókáztunk, és így gyönyörködtünk a legnevezetesebb épületekben pl: Notre- Dame, Louvre és az Orsay Múzeum, ahol nevesebbnél-nevesebb alkotásokat csodálhattunk meg. „Nekem személy szerint ez volt a kedvenc programom, mivel mint rajz szakos diák felettébb foglalkoztat a művészet, és felemelő volt látni azokat a műalkotásokat, melyeket eddig csak könyvben láthattam. Itt akár napokat is el lehetne tölteni." (Losonczi Jázmin) „A Louvre- ban csak ámultam és bámultam, hiszen egy művészetkedvelőnek ez az igazi Paradicsom. A Musee d'Orsay-ban és az Atelier des Lumieres-ben pedig az impresszionisták mellett megcsodálhattuk többek között Van Gogh műveit is. (Tábi Sára) Az Atelier-ben rendkívüli élményben volt részünk, mert egy időszaki kiállítás keretén belül Van Gogh életművét ismerhettük meg az óriási falfelületekre kivetített alkotásain keresztül, stílusos zenei aláfestéssel; fantasztikus volt!

 

Mivel Párizs a múzeumokon kívül is számtalan kincset tartogat, természetesen gyalogosan nyakunkba vettük a várost, és a nevezetes helyek felkeresése közben igyekeztünk magunkba szippantani varázsos hangulatát is: az illatokat, a színeket, az ízeket... „Rengeteg mindent láttunk, nekem a nagy kedvencem a Montmarte, azaz a művész negyed játékossága színessége, illetve a messziről is jól látható Sacré- Coeur szépsége volt. Párizsban az összhang, a harmónia, a letisztultság, és nem utolsó sorban a város eleganciája a legmegkapóbb. Az utcák tiszták, az épületek, lakóházak kellően díszesek és natúr színűek ezzel megadva az egységes képet. Szinte majdhogynem minden sarkon van egy kávéház, ahol főként esténként szívesen töltik az emberek az idejüket. A városnak sajátos hangulatához hozzátartoznak még a pékségek, éttermek, cukrászdák, és a világ vezetőmárkáinak luxusboltjai is, melyek sikkes ruhákat, kiegészítőket, és remek parfümöket kínálnak, nem véletlenül, hiszen Párizs egyben a divat fővárosa is." (Losonczi Jázmin) Ennek apropójaként ellátogattunk az egyik legszebb áruházba, a 19. sz-ból való Galerie Lafayette-be, melytől nem messze található az Opera gyönyörű, belle- époque korabeli épülete, ahol este felé vidám hangulat fogadja a járókelőket: utcazenészek és a lépcsőn ücsörgő fiatalok sokasága, akik beszélgetnek vagy épp csak várnak valakire. Az esti buszos városnézésünk keretén belül az elegáns Champs- Élysées- n végig haladva természetesen újra és újra elénekeltük franciául az Ági néni által a buszban már korábban megtanított „Óh, Champs- Élysées" c. dalt, majd gyönyörködve a szebbnél szebb hidak, az Invalidusok, a Moulin Rouge, a Trocadéro, az Eiffel torony és a hangulatosabbnál hangulatosabb utcák, sugárutak esti fényeiben, (egy időre) búcsút vettünk Párizstól.

 

 

Három nap után, a nyüzsgő nagyvárost magunk mögött hagyva jól esett egy kis vidéki kikapcsolódás. Elsőként a Napkirály palotáját, a Versailles-i kastélyt kerestük fel.
„Számomra a fő attrakció a Versailles-i palota volt, mely az álmaim között szerepelt. Végre beléphettem az impozáns udvarára, és láthattam a híres Tükörtermet is" (Tábi Sára)

 

 

Utunkat tovább folytattuk a gótika következő csodájának, a Chartres-i katedrálisnak megtekintésével miközben szép lassan a Lorie- völgye felé haladtunk. Ezen a csodálatos vidéken hat kastélyt néztünk meg, melyek mind más és más miatt voltak mesebeliek. Az egyikben a belső milieu, a berendezés, máshol a kert, vagy éppen maga az épület monumentalitása, gazdag díszítettsége, a francia reneszánsz és gótika kézzelfogható jelenléte ejtett ámulatba, és kicsit mindannyian úgy éreztük az épületek falai között, mintha időutazást tettünk volna vissza a 16-17. századba. „Az én kedvenc kastélyom Villandry volt, mivel a kertje elképesztően rendezett és különleges, igazi reneszánsz stílusú francia kert, a belső tere pedig üde és barátságos." (Losonczi Jázmin) Jártunk még többek között Chenonceau-ban, a királynők kastélyában, Amboise-ban, ahol láthattuk Leonardo sírját, akinek épp ebben az évben ünnepeljük halálának 500. évfordulóját. Láttuk továbbá Blois-ban Medici Katalin lakosztályát, Ussében Csipkerózsika történetét, a páratlan szépségű helyen fekvő Château de Chaumon-t és a monumentális Chambord-i kastélyt is, mely eredendően I. Ferenc, a francia reneszánsz király vadászkastélya volt.

 

 

A legutolsó napunkat az épp halloween party lázban égő párizsi Disneylandben töltöttük, ahol igyekeztünk minél több játékot kipróbálni, Az esti órákban gyönyörködtünk a parádés felvonulásban, ahol a mesék főszereplői táncolva integettek nekünk. Mindenki nagyon élvezte, nosztalgiáztunk is egy kicsit a régen látott hercegnős mesék után.
„Disneylandben újra kicsinek érezhettük magunkat, ahogyan a hullámvasúton felsikoltottunk. Olyan, mintha a gyerekkorunkat a szemünk előtt vetítették volna le. Olyan volt, mintha egész Párizs egy mese lett volna."(Tábi Sára)

 

 

Összességében nagyon tartalmas, eseménydús kiránduláson vettünk részt, sok- sok érdekes látnivalóval, változatos, nagyszerű programokkal, melyek közben feleleveníthettük történelmi, földrajzi, művészettörténeti ismereteinket, belekóstolhattunk a francia kultúrába, a francia zene- és filmművészet világába, kóstolhattunk franciás ízeket, ráadásul a franciások gyakorolhatták a nyelvet is a különböző egyszerű, hétköznapi szituációkban. Mindezt kitűnő hangulatban, remek csapattal élhettük át; igazi felejthetetlen élményt nyújtott mindannyiunk számára: diákoknak és felnőtteknek egyaránt! Reméljük, még eljutunk ide máskor is!!! Alors, à la prochaine!!! 

 

 

„Az biztos, hogy rengeteg felejthetetlen élményt szereztem, és hogy még át fogom lépni Franciaország küszöbét!" (Bakondi Enikő)

 

A beszámolót készítették: Losonczi Jázmin 10.A, Tábi Sára 10.C és Bakondi Enikő 9. A osztályos tanulók