Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola,
Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum
Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Program
2022

 

A Trianon évfordulóhoz kapcsolódóan diákok utazására írt ki pályázatot a Rákóczi Szövetség.
Iskolánk 10. A. osztálya az elnyert támogatási összeget felhasználva a Felvidékre utazott.
A felújított Borsi Rákóczi Kastély Rákóczi három születése című kiállításának megtekintésével és a Rákócziak birtokait bemutató körpanorámás vetítés megtekintésével kezdtük meg a Felvidék határhoz közeli településeinek felfedezését.
Dobóruszkán Varga Judit idegenvezetőtől tudhattunk meg érdekességeket Dobó István fiatalságáról, családjáról. Az egri várkapitány maradványait tartalmazó szarkofág a dobóruszkai templomban található, ahol énekeseink a templom orgonáját is megszólaltathatták.
A nagyszelmenci Dobó István Alapiskola igazgatóhelyettese és Rubi Diána tanárnő frissítővel, kávéval, édességgel fogadott minket, majd megtekinthettük az iskola emeletén kialakításra került interaktív tanszobát és ifjúsági szállást.
A település templomától rátekinthettünk az ukrán-szlovák határátkelőnél látható székelykapura, amely a nagyszelmenci tragédia emlékműve. A megerősített rendvédelmi jelenlét miatt a határszakasz közvetlen közelébe sajnos nem mehettünk.
Rubi Diána tanárnő valós történeteket mesélt nekünk a faluról, arról, hogyan vágták ketté politikai hatalmi célokból a magyar települést, s vele családok életét is.

 

Fejlesztési projektek