Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
Sipos Zsoltné Eger Kiváló Pedagógusa
Mikor egy díj „hazatalál"

Sipos Zsoltné Eger Kiváló Pedagógusa
Mikor egy díj „hazatalál"

Az igazán eredményes embereket, a szakmai iránti elhivatottság, munkájuk szenvedélyes szeretete hajtja a hétköznapokban.
Az elmúlt évtizedek a pedagógus pályán lévőket is folyamatos alkalmazkodásra, önfejlesztésre késztették: változtak a módszerek, a szabályok, miközben az iskolapadokban több generáció is váltotta egymást. Egy valami azonban állandó ebben a különleges, szép hivatásban: annak a vágya, hogy adjunk magunkból azért, hogy a ránk bízott gyermekek tudásban és emberi értékekben is gazdagodjanak, majd ezen alapokra támaszkodva váljanak boldog, kiegyensúlyozott, a világra nyitott emberekké.
Sipos Zsoltné, Zsuzsa néni szárnyai alatt nevelkedett több száz gyermek olyasfajta egyedi, különleges, szavakkal nehezen definiálható szeretetpedagógiában részesült, melynek hatására a diákjai szárnyra kaptak és sorra hozták a szebbnél szebb, rangosabbnál rangosabb eredményeket.
Munkája elismeréseként az idei Pedagógus Napon nagyszerű kollégánk, Eger Város Kiváló Pedagógusa díjat kapott, melyet személyesen ugyan még nem vehetett át, de a tantesületi záró értekezleten történt bejelentést követő ováció is azt bizonyítja, hogy jobb helyre nem is kerülhetett volna a kitüntetés, melyhez ezúton is szívből gratulálunk, jó egészséget és további sok sikert kívánunk!

 


Sipos Zsoltné, Zsuzsa iskolánk egyik leginnovatívabb pedagógusa. Pályakezdése első éveit a dr. Kemény Ferenc Általános Iskolában töltötte. Az első nagy eredménye is ide köthető: a megyei magyarverseny 1. helyezettje a tanítványa volt. Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájában 22 éve tanít általános iskolai és gimnáziumi osztályokat egyaránt, emellett azóta folyamatosan osztályfőnök. Magyar nyelv és irodalomból az egyetemi hallgatók képzésében is részt vesz, nemcsak szakvezetőként, hanem a magyar nyelv és irodalom módszertanának oktatójaként is. A felső tagozatos magyar szakos kollégák szakmai vezetője. Zsuzsa szívügyének tekinti a magyar nyelv ápolását, a humán műveltséget kiemelten fontos területnek tartja, mely alap minden egyéb tantárgyhoz.
Pedagógusként érti a kor kihívásait, figyelembe veszi a gyermekek igényeit: tanár és facilitátor is. Az órái jó hangulatban, vidáman, kellemes légkörben telnek, diákjai nagyon szeretik, több alkalommal intézményünk legnépszerűbb tanárának is megválasztották. Diákjaival a szeretetteljes kapcsolat kialakítására, kollégáival pedig a kölcsönösség és konstruktivitás jegyében történő szakmai együttműködésre törekszik. Közösségi ember, kollégái szeretik, keresik társaságát. Humoros, vidám, alapos, optimista, és mindezt sugározza diákjai felé is. Osztályfőnökként a közösségépítést, az egyenlő esélyek biztosítását és az egyéni bánásmód megvalósítását tűzte ki mindig célul, és ennek szolgálatába állította a számos közös kirándulást, színházlátogatást, amit szervezett.
A jó hangulatban eltöltött órák kemény, megalapozott munkát feltételeznek. A tehetséggondozást mindig szívügyének tekintette, diákjai versmondó, helyesírási, szövegértési megmérettetéseken kiemelkedően jól szerepelnek. Szakmai sikereit számos díj és helyezés támasztja alá. A tantárgyi versenyek 1. helyezései, versmondó versenyek győztesei, a Bolyai Anyanyelvi csapatversenyeken elért kiváló eredmények mind igazolják pedagógusi munkájának kiválóságát. Tanítványaival évek óta a dobogó első fokán áll az együttműködésre építő Bolyai Anyanyelvi Verseny megyei fordulóján, s eddigi pályafutása során a megye számára két országos 1. helyezést és egy különdíjat gyűjtött szorgalmas és tehetséges diákjaival.