Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
Tanúbizonyságot tettek a tudomány szeretetéről
TUDOK- 2018

A Kutató Diákokért Alapítvány és a Kutató Diákok Országos Szövetsége az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájával együttműködve Egerben szervezte meg a Tudományos Diákkörök (TUDOK) XVIII. Kárpát-medencei Konferenciája Műszaki- és Reáltudományi Tematikus Konferenciáját, melynek megnyitója péntek délután volt az egyetemen, a Líceum kápolnájában.

Pénzes Gábor, a Kutató Diákok Országos Szövetségének ügyvezető elnöke köszöntötte elsőként a fiatalokat, majd dr. Juhász Tibor. A megbízott rektorhelyettes elmondta: az egyetem legfőbb tevékenysége az oktatás, a tudományos tevékenység és a művészeti alkotómunka. Hangsúlyozta: ezek a tevékenységek nem csak a tizennyolc éven felülieknek szólnak, a TUDOK pedig remek alkalom arra, hogy a tudományos munka fiatalabb művelői is számot adhatnak kutatási munkájukról. Elmondta: a diákok egy korábban előkészített tudományos munkát prezentálhattak a rendezvényen. A városi önkormányzat nevében Gál Judit önkormányzati képviselő hangsúlyozta: ez az esemény is tanúbizonyság arra: nem helytálló sokak állítása arról, hogy a kor fiataljait ne érdekelné a technika vívmányain kívül semmi.

A szervezők nevében a Gyakorlóiskola igazgatója, Légrádiné Kőházi Tímea elárulta: az ország minden részéről érkeztek a tematikus konferenciára fiatalok. Reményét fejezte ki, hogy az itt töltött két nap alatt feltöltődnek a tudományok szeretetével. Kiemelte: nagyon fontos, hogy a diákok kutatómunkával is foglalkozzanak tanulmányaik mellett. A rendezvény lebonyolításában a gyakorlóiskola teljes társadalma: tanárok és diákok is rész vettek. Az igazgató hozzátette azt is: a TUDOK rendezvényre azért invitálták diákjaikat segítőknek, hogy ezzel is közelebb kerülhessenek a kutatómunkához. A gyakorló mindkét épületében a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt tudományos laborral rendelkezik, így a hétköznapokban is támogatják a diákok tudományos fejlődését. A megnyitó zárásaként a Gyakorlóiskola kórusa nyújtott verses zenei élményt.

A két nap alatt 36 diák előadásában, 28 előadás hangzott el, négy szekcióban. A pályamunkák fele jutott a kárpát-medencei döntőbe.