Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A tavaszi szünetig hátra van még :-): 68 nap
Természetbúvár-tábor
Július 13-17.

Az EKE Gyakorló Iskolájának Bartók téri épületében július 13-17. között a természet titkai iránt érdeklődő gyerekeket várta táborunk, amelyre A JÖVŐ a GYERMEKEKÉ Alapítvány szervezésében került sor.
Az első délelőttöt ismerkedéssel és robotika foglalkozással töltöttük. Ebéd után kilátogattunk az Érsek-kertbe, ahol a növények rejtélyeit kutattuk. Lehetőségünk nyílt sokféle növény megfigyelésére, megbeszéltük melyiknek van gyógyító, melyiknek mérgező hatása. Délután játékos ügyességi feladatokkal múlattuk az időt az iskola udvarán.
Kedden, ahogy a hét többi napján is, elsőként a robotika világa varázsolta el kis csapatunkat Szél Éva tanító néni kalauzolásával. Ezután visszautaztunk az időben egészen a kréta korig, és összegyűjtöttük, mit tudunk a dinoszauruszokról. Majd megismerkedtünk néhány fajtájukkal, és kihalásuk körülményei is szóba kerültek.
A délutánt már izgatottan vártuk, hiszen a laborban Hidvégi Judit tanár nénivel kis csoportokban fantasztikus kísérletezésbe kezdtünk. Volt ott „elefántfogkrém", „vulkánkitörés" és „liftező gyertya" is, csak hogy a legérdekesebbeket említsem. Pihenésképpen mandala színezők, beszélgetés, találós kérdések, és sportos játékok zárták a napot.
A szerdai napon a leginkább várt foglalkozás az Eger-patak élővilágának felfedezése volt, amelyben Korompainé Szitta Emese tanárnő volt segítségünkre. Megtanultuk, hogy a többféle aljzat – köves, kavicsos, iszapos, – más-más állatfajoknak biztosít életfeltételeket. Mindegyik helyről merített vizet, hogy tálcára helyezve megvizsgálhassuk a szabad szemmel megfigyelhető apró férgeket, rovarokat és lárvákat. Az Érsek-kertben lévő tavat is felkerestük, ahol szerencsénk volt két különböző fejlődési fázisban lévő ebihalat is közelről megnézni. Végül a kertben élő madarakról is beszéltünk, melyek közül sikerült meglesnünk is néhányat. A délután városi sétával, fagyizással, majd rejtvényfejtéssel és játékkal telt el.
Csütörtökön délelőtt folytattuk az izgalmas kísérleteket, „tejtűzijátékot", „lávalámpát" készítettünk, „keltettünk kígyótojást", majd mikroszkóp alatt vizsgáltuk a tóból és patakból hozott víz mikroszkopikus méretű lényeit, parányi papucsállatkákat, és mohát, zuzmót, hajszálat is. Mindez elvarázsolta a gyerekeket, nagy érdeklődéssel figyeltek mindent. A délutánt sportos foglalkozás, tornatermi akadálypálya, majd kézműveskedés színesítette. A süthető gyurmából maradandó emlékek készültek az ügyes kezek által.
Pénteken a pillangók titkait kutattuk, megtanultuk, hogy minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó, bár ezeket a szavakat gyakran szinonimaként használjuk. Játszottunk ökofogócskát, amely rávilágított a gyerekek számára, hogy milyen törékeny a természetben az egyensúly.
Nagyon jó kis csapatot alkottak ezek a gyerekek! Lévén, hogy különböző életkorúak voltak – elsőstől nyolcadikosig – egymástól is tanultak. Gyorsan elszaladt az öt nap és láthatólag jól érezték magukat. Bízom benne, hogy jövőre is lesz kedvük egy természetet kutató táborozáshoz!

 


Kovács Lászlóné táborvezető