Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola,
Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum
Történelmi emlékülés az Aranybulla kiadásának 800.évfordulója alkalmából
-

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatának támogatásával 2022. november 11-én, immáron 21. alkalommal került sor történelmi emlékülésre Egerben, régi hagyomány szerint a Művelt Ifjúságért Alapítvány, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtára szervezésében. Az idei program az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója köré szerveződött. Az eseménynek a Tittel Pál Könyvtár adott helyet.
Az emlékülés elnöke, egyben egyik előadója Dr. Pap József (EKKE Történelemtudományi Intézet) volt.
A rendezvény elején megemlékeztünk és búcsút vettünk az intézmény napokban elhunyt, nyugalmazott pedagógusától, a történelem munkaközösség tagjától, Császi Csabától.
A népes közönség a Gyakorló diákjaiból erre az alkalomra összeállt fiúkórus énekét hallhatta, akik a Bánk bán című opera egy részletét adták elő Kovács Ádám karnagy vezetésével. Ezt követően hat előadás keretében ismerkedhetett a korszakkal, melyek ezúttal történelmi témákat öleltek fel az Aranybulla kapcsán a középkortól egészen napjainkig. Az előadások végén arra is kaptunk ötleteket, hogyan lehet ezt a témát a diákok számára érdekessé tenni.
Mint minden évben, a résztvevők kézhez kapták az előadások kivonatos anyagát. Az előadásokat rögzítette a Líceum TV, a rendezvényről tudósított az Egri Városi Televízió. A rendezvényhez középiskolás diákok közösségi szolgálata, és egyetemi hallgatók iskolai gyakorlata is kapcsolódott.
Az emlékülésen elhangzott előadások a következők voltak:
Miskei Antal (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)
Az Aranybulla létrejöttének történelmi körülményei

Kristóf Ilona (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)
Az Aranybulla hatása a késő középkorban

Urbán Márta (Egri Főegyházmegyei Levéltár)
Az Aranybulla és az egyház

Hermann Róbert (Hadtörténeti Intézet és Múzeum)
Az ellenállás joga

Pap József (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)
Nemesi jogok, nemesi erények és a polgári átalakulás

Kedves Gyula (Országgyűlési Múzeum)
Az Aranybulla, mint a rendi Magyarország alkotmányosságának alapja és megjelenítése az Országgyűlési Múzeum kiállításán
A rendezvény szervezői köszönetüket fejezik ki az emlékülés további támogatóinak: Garamond 91.Kiadványszerkesztő Stúdió Kft., Eszterházy Étterem, Oleanus Cephalicus Borászat, Misz Borászat, Fornetti Eger

Köszönjük a rendezvényhez nyújtott segítségét minden kollégánknak és támogatónknak!

 

 

Fejlesztési projektek