Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola,
Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum
Úsznak, mint hal a vízben
-

 

2019-ben megszűnt az iskolai úszásoktatás. Azonban, mint ahogyan az kiderült a szülői jelzésekből, a gyakorlóiskolás gyerekek igenis szeretnének úszni tanulni. A Jövő a Gyermekeké Alapítvány azonnal reagált az igényre, és biztosította a lehetőséget a gyerkőcök számára. Az úszást Kálovics Ferenc tanár úrtól, a mindennapokból ismert Bartók téri szakembertől sajátíthatják el a legkisebbek. Biztató, hogy már a legelső turnus csoportjaiba is megfelelő létszámú gyermek jár, akiknek a tervek szerint 2023-ban is folytatódik a program az uszoda nyitva tartásától függően.

Az 1-4. osztályosoknak tanév elején meghirdetett úszásoktatás lehetőségre 31 fő jelentkezett, akik kettő csoportban, kezdő és középhaladó tudásszinteken úsznak szeptember közepétől. Sikerült optimális időpontot találni a foglalkozásokra, mert hétfőn és szerdán 15-16 óra között van megfelelő szabad vízfelület a Bitskey Aladár városi uszoda tan-, és sportmedencéiben, és az iskolából tanári felügyelettel érkező gyerekekért foglalkozásuk után az uszodába jönnek szüleik. Támogatást jelent a gyerekeknek, hogy szülők is csatlakoznak a csoportok uszodába kíséréséhez, vagy a táskák autóval történő szállítását oldják meg illetve segítenek az öltöztetésben. A kezdő csoport számára ideális és hatékony tanulási folyamatot tesz lehetővé, hogy foglalkozásaikon Jankura Zsófia végzős testnevelés szakos hallgató segédoktatóként segíti Kálovics Ferenc testnevelő tanár úszásoktató munkáját. J

December végéig egy 10 alkalmas turnus (heti 1x60 perc úszás gyakoriság) zajlik le, aminek a részvételi díja 22.000-, forint volt. Ez az összeg tartalmazza a belépő és oktatási díjakat is, hiányzás esetén pedig lehetőség van a másik csoport foglalkozásán pótolni.

Új úszócsoport ebben a tanévben nem indul, de a meglévők tudásszintjén lévő új tanulók korlátozott létszámban csatlakozhatnak a január 9-i héten induló második 10 órás turnushoz, ha decemberben részt vesznek egy felmérő-próba foglalkozáson.

Tudjuk, hogy a két szakembernek is köszönhetően, a résztvevő gyerkőcök szeretik a külső helyszínen zajló sportos elfoglaltságot, szüleik pedig értékesnek, fejlesztő hatásúnak tartják a programot, ami alapján gyermekeik folytatni fogják az úszástanulást a következő turnusban is!

 

Fejlesztési projektek