Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A nyári szünetig hátra van még :-): 14 nap
Üzemlátogatás
Robert Bosch Automotive Steering Kft

December 13-án, Luca napján a 9. C osztály üzemlátogatáson vett részt az egri székhelyű Robert Bosch Automotive Steering Kft-nél. A tanulmányi út célja a pályaorientáció, hogy a tanulók ismerjék meg a termelő üzem profilját a nemzetközi és az ország gazdaságában, valamint régiónkban betöltött szerepét. A kötelező biztonsági és munkavédelmi előírások ismertetése és a látogatói munkaruházat átvétele után, rövid ismertetést kaptunk az üzem strukturális felépítéséről és céljairól a hazai és nemzetközi piacon betöltött szerepéről, a járműgyártásban elfoglalt helyéről. A látogatás kapcsán megtudtuk, hogy a Robert Bosch Automotive Steering Kft. korábban ZF Lenksysteme Hungária Kft. néven működött; a cég fele-fele arányban a Robert Bosch GmbH és a ZF Friedrichshafen AG vegyesvállalata volt. A Bosch 2014 őszén vásárolta meg a teljes ZF Lenksysteme céget, a magyar telephelyet pedig Robert Bosch Automotive Steering Kft. néven 2015 áprilisában jegyezték be. A maklári gyár építését 2013-ban kezdték meg és 2017-re érte el a kapacitása csúcsát, azóta teljes kihasználtsággal működik.
A fő profilja az egyes típusú személygépkocsik elektronikus kormányművének a gyártása és a hazai valamint a nemzetközi piacon való értékesítése.


A vevők közé tartozik az Audi, BMW, Mercedes. A hazai piacon kívül szállítanak partner, Kína, Cseh Köztársaság, Németország, Spanyolország, Franciaország, Egyesült Királyság, Mexicó, Malájzia, Szlovákia, Törökország, Egyesült Államok, Dél-Afrika.
A gyáregység látogatása során betekintést kaptunk a gyártási technológia teljes keresztmetszetére, az előkészítési technológiai folyamattól az alkatrészek összeszerelési eljárásán át, a kormányműve készremunkálásig.
A különleges pályaorientációs programon a tanulók megismerhették a különböző folyamatok humán erőforrás igényeit. A gyártási technológia szakfeladatait ellátó szakember, szakmunkás valamint a gyártást irányító a gyártási folyamatok tervezését, fejlesztését biztosító magasabb vezetők feladatait.
Az üzemlátogatás az EFOP-3.2.5-17-2017-00012 azonosító és a projekt címe: LeszEK-E? MTMI pályaorientáció, készség- és kompetenciafejlesztés az egri „Gyakorlóban" című projekt keretében valósult meg.