Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola,
Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum
SARS-CoV-2 fertőzések esetén szükséges intézkedések
2022

Tisztelt Szülők!

 

A járványügyi helyzet alakulása miatt az eddig hatályos eljárásrendet az illetékes hatóság felülvizsgálta.

Az alábbiakban röviden tájékoztatjuk Önöket az új szabályok lényegéről. Természetesen minden további információt megosztunk Önökkel, ezért kérjük, hogy figyeljék honlapunkat!

 

Tisztelettel: Légrádiné Kőházi Timea igazgató

 

Légúti (illetve egyéb) tünetekkel jelentkező beteg tesztelésének lehetősége

Amennyiben a légúti, illetve egyéb tünetekkel orvoshoz forduló beteg esetén az ellátóorvos (háziorvos, kezelőorvos) megítélése szerint felmerül a COVID-19 betegség gyanúja végezhet tesztet (antigén-gyorstesztet és/vagy PCR vizsgálatot) a SARS-CoV-2 fertőzés kimutatása irányában.
Az alábbi esetekben javasolt a tesztelés elvégzése:
- olyan alapbetegséggel rendelkezik, ami a súlyos COVID-19 betegség szempontjából kockázatot jelent
- a beteg közvetlen környezetében él (pl. családtagja) olyan személy, aki a súlyos COVID-19 betegség szempontjából kockázati csoportba tartozik, és emiatt kéri a gyorsteszt elvégzését
- egészségügyi/szociális intézményben ellátott személy vagy dolgozó
- közösségi halmozódás (feltehetően járványhoz tartozik a beteg)

 

Amennyiben a beteg klinikai állapota légúti tünetei miatt kórházi ellátást tesz szükségessé, vagy a beteg kezelését befolyásolja a teszt eredménye, akkor a tesztelést el kell végezni.

A COVID-19 teszt elvégzésétől és eredményétől függetlenül, a beteg állapota által indokolt ellátásokat a szakma szabályai szerint meg kell tenni. A kórházi felvételnek nem feltétele a tesztelés.

 

Elkülönítés

 

A légúti tünetekkel bíró beteg figyelmét az ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató felhívja arra, hogy a klinikai tünetek megszűnéséig maradjon otthon, csak a legszükségesebb okokból (pl.egészségügyi ellátás) hagyja el otthonát. A beteg számára javasolt a maszkviselés - a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével - ha otthonát elhagyja, a tünetek kezdetétől számított 5 napig akkor is, ha időközben tünetei megszűntek.

A meggyógyult COVID-19 beteg esetén a gyógyulása után nem szükséges tesztelés ahhoz, hogy közösségbe mehessen.

 

A beteg állapota romlásának időben történő észlelése érdekében a beteget, illetve hozzátartozóját fel kell világosítani, hogy az állapotától, alapbetegségeitől függően, milyen tünetek jelentkezésekor, súlyosbodásakor kell a háziorvosával (esetleg kezelőorvosával) a kapcsolatot felvenni (először Iehetőleg telefon vagy internetes kapcsolatfelvétel útján). Ekkor a háziorvos, (kezelőorvos) a szakma szabályai szerint szükséges intézkedéseket megteszi.

Amennyiben a beteg állapota miatt kórházi ellátást igényel, akkor az aktuális beutalási rend szerint történik a beteg intézményi elhelyezése és a szakma szabályainak megfelelő elkülönítése.

 

A fertőző beteg szoros kontaktjaival kapcsolatos eljárás

 

A kezelőorvos tájékoztatása alapján, a beteggel egy háztartásban élők számára, amikor otthonukat elhagyják, javasolt a maszkviselés - a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével - 5 napig, különösen a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyen, köznevelési intézményben, közösségi helyszíneken, egészségügyi és szociális intézményben. Az utolsó expozíciót követő 5 napig a COVID-19 betegségre jellemző tünetek kialakulását önmagukon ellenőrizzék.
(Megjegyzés: Tehát megszűnik a járványügyi hatóság általi kontaktkutatás, illetve a járványügyi megfigyelésről történő határozati intézkedés.)

Fejlesztési projektek