Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános,
Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet
A tavaszi szünetig hátra van még :-): 72 nap
A FÉNY SZAKRÁLIS SZEREPE
Emlékezetes pályázatunk az elmúlt évből

 

2015. februárjától június végéig a Nemzeti Tehetség Program keretében az NTP-AMI-14-0113 jelű, A FÉNY SZAKRÁLIS SZEREPE című sikeres pályázatot valósítottuk meg. A programról készült fotók itt tekinthetők meg!A fény nemzetközi évéhez kapcsolódó projektek a képző- és iparművészeti ág festészet, grafika, textil, fotó-videó tanszakain kezdődtek. Az innen kiválasztott 20 növendék vett részt a fény szakrális szerepével foglalkozó előadásokon, műhelyfoglalkozásokon.

Kirándultunk Budapestre, ahol megtekintettük a Láthatatlan című kiállítást és a Ludwig Múzeum Zsigmond Vilmos fényképeit bemutató kiállítását. A műhelyfoglalkozásokon egyéni és csoportos alkotások egyaránt készültek, melyekből 3 különböző tematikájú kiállítást is rendeztünk.

A képzőművészeti alkotások által közvetített gondolatok, érzések, és hangulatok újabb gondolatokat és ötleteket ébresztettek a táncos és színjátékos növendékek körében, melyeket jelentekben és koreográfiákban fogalmaztak át.
Összművészeti bemutató zárta a programot (kiállítás, előadás), melyet szinte a teljes iskola megtekintett.

 

Növendékeinknek lehetősége volt a projekt-alkotásra, a kutatásra, a felfedezésre, ezzel is segítve fokozott érdeklődésük és kíváncsiságuk kialakulását. Részben dúsító, de inkább lazító program volt a színházlátogatás (itt színjáték tanszakos növendékeinknek is lehetővé tettük a Harlekin Bábszínház A dzsungel könyve című előadásának megtekintését), vagy a növendékek által előadott performance a témanap alkalmával. Fontos volt, hogy növendékeink örömmel alkossanak vagy befogadóként örömüket leljék más művészeti területek produkcióiban is.

 

A foglalkozásokat Dr. Mátyás Ferencné Hrk Mária tanárnő (aki a program vezetője és szervezője is) és Őri János tanár úr vezették. Az egyes programokban munkájukat Bulla Márta, Gulyik Judit, Göböly Bettina, Kovács Ágnes, Szendreiné Szabó Stefánia, Veresné Nagy Zsuzsanna tanárnők segítették. Célunkat, hogy növendékeink elfogadóak legyenek egymás irányában, értékrendjük fontos eleme legyen a művészet bármilyen formájának, mint az emberi tevékenység legnemesebb formáinak a tisztelete, az alkotó-, az előadói tevékenység megbecsülése, elértük.