*public.site.jump_to_content*

Kincsvadászat a Felvidéken

A Bartók téri 7. a és 7. c osztály élményei

 

 

 

https://www.canva.com/design/DAFEJu7XSzg/JbL0WZ9C9QOKHk591_IR0Q/watch?utm_content=DAFEJu7XSzg&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

 

 

Felhők felett és föld alatt – kincsvadászat a Felvidéken /HAT-KP-1-2021/1-000882/ címmel indult útnak egy pályázat a Határtalanul programban, s szerencsénkre pozitív elbírálást kapott, s indulhatott a készülődés.
0. nap: Amikor még nem tudtuk, milyen csoda vár ránk a Felvidéken, még csak tervezgettünk. Beszéltünk az útvonalról, a magatartási szabályokról, Trianonról, a nyelvjárásról. Beosztottuk a csoportokat, elkezdtünk együtt dolgozni, együtt gondolkodni. Hiszen két osztálynak kellett osztozni a feladatokon, s az élményeken is...

1. nap: Vár vár után & rimaszombati verseny 10/10
Salgó, Somoskő, a bazaltorgonák, kis eltévedés (á, dehogy!) és Fülek vára után érkeztünk meg Rimaszombatra, a bázisunkra. A Csillagház 3 napra csodás otthont nyújtott kényelmes és minden igényt kielégítő szobáival. Az étkezés bőséges és finom volt. Igazából királyi helyre jutottunk, két-háromágyas szobákkal, tévével, Netflixszel.

 

A csoportok első összekovácsoló feladata a városismereti verseny volt, Rimaszombaton. Melyik utca? Hol az a templom? Milyen szobor? – hangzottak a kérdések. De aztán kiderült: mindenki sikeresen kiállta a próbát, térképpel, okostelefonnal a kezében.
Már az első napon megismertük az idegenvezetőnket, Balázst, aki türelmesen és szeretettel mesélt a meglátogatott helyszínekről. S mennyire hasonlít Károly Róbert királyunkra!

 

2. nap: A föld alatt – a bányavárosok rejtelmei 10/10
A bányavárosok csodáit ismerhettük meg a 2. napon. Körmöcbányán saját pénzt vertünk, Selmecbányán saját bőrünkön tapasztaltuk meg, milyen volt a bányászok élete. A föld alatti járatokban bizony eltévedhetnénk, ha nem vigyáznának ránk. Kicsit viccesen festettünk a sárka kabátokban és a bányászsisakokban, de ez utóbbi jó szolgálatot tett az alacsony utakon. Nagy élmény, tanulságos kirándulás volt!

 

Útban a szállásunkra meglátogattuk Zólyom városát is, ahol Balassi Bálintról emlékeztünk meg.

 

3. nap: A felhők felett 10/11


A legjobban várt kalandunk a lombkorona tanösvényre vezetett. A Bachledova Dolina lejtőire felvonót, tetejére sétautat építettek. A Tátra hegység vonulataira, Szlovákia és Lengyelország csúcsaira láthattunk rá. A toronyból aztán a bátrak le is csúsztak. Majd kofolás székekben csodáltuk a tájat. Ide (is) visszajövünk!

 

Két csodálatos város várt bennünket. Késmárkon a várban megismertük a befalazott úrinő történetét, Lőcsén pedig a fehér asszony legendáját. A szégyenketrecbe most közülünk nem került senki, persze ilyen jó csapatnál ez szóba sem jöhet!

 

Az utolsó este a nagy munkával összegyűjtött aranyainkat váltottuk be a licitjáték során. Volt, akinek cumi jutott, más a zsákbamacskával nyert buborékfújót. Ilyen izgalom után nem csoda, ha nehezen aludtunk el...

 

4. nap: Hajrá magyarok! 10/10
Rimaszombaton a Tompa Mihály Alapiskolában járva megismertük testvériskolánk egyik osztályát, majd barátságos magyar-magyar meccsen vettünk részt. A házigazdák győztek, de mi is nyertesek voltunk!

 

 

 


A palócvidékről nem jöhettünk úgy haza, hogy nem nézzük meg Mikszáth Kálmán szülőfaluját. Meglátogattuk Mikszáthfalván a nagy magyar író emlékházát, ahol nagyon érdekes interaktív kiállítás segítségével ismerhettük meg az életét.

 

 


Újra itthon!: Hazatérve előadást tartottunk a hatodikosoknak, s elkészítettük a kiállítást. Fantasztikus 4 nap volt, örök emlék marad! A két osztály egy csapattá vált, s megismertünk egy csodás magyar tájegységet. Valóban KINCSEKET találtunk!

 

Köszönet a tanárainknak, akik pályáztak, elkísértek, szerveztek, velünk voltak: Farkas-Lévai Rita, Garbaczné Olasz Andrea, Sipos Zsuzsa és Tóthné Szük Erzsébet tanárnők.
Köszönet a felvidéki vendéglátóinknak: Csillagház – Borbás Barna bácsi, Csúsz Balázs idegenvezető, Tóthné Madarász Csilla néni, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatóhelyettese.

 

A 7. a és a 7. c osztály diákjai