*public.site.jump_to_content*

Assisi Szent Ferenc nyomában – ecsettel és ceruzával

 

 

 

Assisi Szent Ferenc a világ egyik legismertebb szentje. Hiába telt el nyolc évszázad a halála óta, sem népszerűségéből, sem aktualitásából nem veszített. Ma, amikor komoly erőfeszítéseket teszünk azért, hogy Isten csodaszép alkotása, a teremtett világ megőrizzen valamit az édeni állapotból, és felelőtlen életvitelünkkel ne csorbítsuk az életet szeretett bolygónkon, ki más is lehetne egyik példaképünk, mint az a szent, aki testvérének tekintette a Napot, a Holdat és az őselemeket; aki ugyanolyan lelkesedéssel prédikált a madaraknak és a halaknak, mint az embereknek; akinek jósága tömegeket vonzott, és vadállatot szelídített.  

Iskolánk védőszentjének emléknapjára rajzpályázatot hirdettünk meg „Assisi Szent Ferenc nyomában” címmel. Közel kétszáz diákunk ragadott ecsetet vagy ceruzát, hogy a művészet nyelvén beszélje el Szent Ferenc természet iránti rajongását, a teremtett világgal való bensőséges kapcsolatát. Felvillantak az alkotások által Szent Ferenc-i életképek, legendák, idézetek és elképzelt találkozások. A legkisebbek az állatok védőszentjét főképp kedvenceikkel ábrázolták; a felső tagozatos korosztály különleges technikákkal is kísérletezett, mint a linóleummetszet; a gimnazisták szimbolikus nyelven, képverssel és rendkívül igényes alkotásokkal pályáztak.

Ahogy az ünnepi szentmise végén is elhangzott, a zsűrinek igen nehéz dolga volt, hiszen értékes munkák születtek, és az alkotás ideje alatt mindenki közelebb kerülhetett iskolánk védőszentjéhez, lelkületéhez, ami még a győzelemnél is fontosabb. Köszönet mindazoknak a diákoknak, akik ösztönzést éreztek a téma megragadására és tanáraiknak, akik mindehhez időt, kedvet és jótanácsokat adtak. 

Szeretettel gratulálunk díjazottjainknak, akiknek munkái az őszi szünetig intézményünk Bartók téri épületében láthatóak, szünet után pedig átkerülnek a Barkóczy útra.

 

1-2. évfolyam:

 

I. helyezett: Baráth Natália 2. C

 

II. helyezett: Dudás Dorka 2. A

 

III. helyezett: Juhász Lelle 2. A

 

3-4. évfolyam

 

I. helyezett: Szemán Lujza 4. A

 

II. helyezett: Tajti Eszter 3. C

 

III. helyezett: Vasas Péter Mihály 4. C

 

Különdíj: Kovács Hanga Róza 3. C

 

5-8. évfolyam:

 

I. helyezett: Szilvási Gyöngyvér 5. B

 

II. helyezett: Szafkó Réka 6. B

 

III. helyezett: Iványi-Szivós Péter 6. A

 

9-14. évfolyam

 

I. helyezett: Kanalovics Luca 11. A

 

II. helyezett: Magyari Dorina 11. A

 

III. helyezett: Varga Bianka 12. A

 

Különdíj: Krigovszki Eszter 14. A

 

CS-P-E.