*public.site.jump_to_content*

Rejtélyes és kreatív foglalkozásokkal eredtünk Szent Ferenc nyomába

 

 

 

Assisi Szent Ferenc emléknapján – az ünnepi szentmise mellett – rajzfilmmel, kreatív alkotómunkával és rejtélyes feladatokon keresztül is védőszentünk nyomába eredtünk, hogy jobban megismerhessük az ő életét és népszerűségének titkát.

 

Vannak ünnepek, amelyek középpontjában nem az ünnepelt áll. Így van ez a szentek emléknapján, akiket megismerve Istenhez kerülhetünk közelebb. A szentek alakján keresztül ugyanis Isten mosolya ragyog át. Assisi Szent Ferenc a maga egyszerűségében nem elismerésre és hírnévre vágyott, hanem a teremtett világ szeretetén keresztül Istent szolgálta.

Az október 4-ei napot annak szenteltük, hogy kiderítsük iskolánk védőszentjének – egyszerűségének, határtalan jóindulatának, alázatának – titkát. Tettük mindezt alkotómunkával, játékos feladatokkal és a szent liturgia ünneplésével. Az ünnepi szentmiséről és iskolánk versenyeiről külön beszámolók szólnak. Pillantsunk be most a délelőtt folyamán megvalósított, korcsoportok szerinti foglalkozásokba!

Az alsó tagozatosok egy rajzfilmet tekintettek meg egyik legnépszerűbb szentünkről, Ferencről. Vizuális formában kísérték végig azt az utat, amely a kis Francescót, Assisi leggazdagabb kereskedőjének fiát a könnyed mulatozó ifjúból először katonává, később a koldusok és leprások barátjává, végül a középkori egyház megújítójává érlelte. Ő a földi gazdagságból a teljes nincstelenségbe lépett, megtalálva így a legnagyobb kincset: Isten szeretetét. A film feldolgozásaként a legkisebbek kézműves foglalkozások közül választhattak: szárnyas oltár formájú képet színeztek, illetve elkészíthették Ferenc és a gubbiói farkas mását. A 3-4. évfolyamosok totóval is ellenőrizték ismereteiket. 

A felső tagozatosokat egy misztikus Ferenc-túrára invitáltuk. A népszerű szent rejtélyes, titokzatos egyéniségét különböző állomásokon, lépésről lépésre tártuk fel, titkosírások és feladatok segítségével. Volt itt jelekre és számokra, bűvös kockára épülő feladvány, tükörírás, anagramma és egy meglepetésfestés is, amikor – természetes alapanyagok segítségével – egy látszólag üres lapról villant fel a vérvörös megoldás.

A 9-10-es gimnazistákat egy interaktív beszélgetésre invitáltuk. Online formában olvashatták el Szent Ferenc rövidített életrajzát, amelyen belül bizonyos szavak kérdéseket dobtak fel. A témák kiscsoportos megvitatásával próbáltuk a 21. századi fiatalok közelébe vinni a középkori szent életének fordulópontjait. A nagyobb gimnazistákra kreatív alkotómunka várt. Szent Ferenc egy-egy idézetét kapták meg, és különböző technikák felhasználásával, szabad asszociációval kellett kollázs formájában megjeleníteniük, plakátot készíteniük.

Bízunk abban, hogy ezek a játékos és kreatív foglalkozások maradandó élményt adtak, erősítették az igaz értékek utáni vágyakozást, és az osztályközösségeket is összetartóbbá formálták.  A nap végén úgy éreztük, hogy valami új született meg iskolánk falai között, amivel egyúttal hagyományt is teremtettünk.

 

CS-P-E