*public.site.jump_to_content*

Teremtésvédelem intézményünkben

 

 

Intézményünk hosszú évek óta elkötelezett a teremtett világ védelme mellett. Örökös ökoiskolaként természetesnek tartjuk a természetvédelmet és a fiatalság környezettudatosságra nevelését. Részben ehhez kapcsolódnak több éve a nyári tábori kínálatunk darabjai is, így például rendszeresek a természetjáró táboraink. Szintén ide sorolható a nyári, kirándulásokkal színesített alkotótáborunk, amelynek során kültéri és beltéri programokat is szép számmal megvalósítottunk. Készültek például alkotások a méhekkel kapcsolatosan, s pedagógusaink felhívták a figyelmet arra, hogy mennyire fontos szerepük van ezeknek a kis rovaroknak a biodiverzitás fenntartásában. A kirándulások során pedig a természetben tölthettek időt kis tanítványaink.

 

A 2021/2022-es tanévben használt étolaj gyűjtésére alkalmas edények is kikerültek intézményünk mindkét épületébe, valamint fenntartottuk az évek óta működő szelektív hulladékgyűjtést és a használt elemek gyűjtését is. Udvarainkon virág- és növényszigeteket gondoznak a diákok, illetve rendszeresen ültettek fákat a távozó osztályaink.

 

A teremtésvédelmi tartalmak így átszövik pedagógiai, nevelő-oktató munkánkat. Nem csak iskolai dokumentumainkban, hanem a mindennapjainkban is jelen vannak ezek az értékek és meggyőződéssel valljuk, hogy felelősséggel tartozunk a Földért, amelyet meg kell őriznünk a következő generációknak. Ennek jegyében választottuk intézményünk védőszentjét, Assisi Szent Ferencet is.

 

Nagy büszkeségünk az erdei iskolánk, ahol diákjaink rendszeresen táborozhatnak, így közelebb kerülve a természethez. A 2022/2023-as tanév őszén is több turnusban zajlottak a hagyományos erdei iskolai táboraink, s a tanév tavaszi időszakában is tervezzük ezek szervezését. A természetjáráson túl az erdei iskolánkban folyamatosan vannak foglalkozások is, így a diákok környezettudatosságát változatosan fejlesztjük minden korosztályban.

 

Teremtésvédelemmel kapcsolatos munkánk része az is, hogy diákjainkat arra ösztönözzük, hogy minél több, a környezet- és természetvédelemhez kapcsolódó pályázaton, versenyen induljanak el. S büszkén mondhatjuk, ezen mindig sikeresek is.

 

Az alábbiakban néhány, a teremtésvédelemhez kapcsolódó hírünket olvashatnak honlapunkon: